ГРАШАК - САВРШЕН РУЧАК "НА КАШИКУ": Вратимо се једном класику наше кухиње, коме је тешко одолети

Новости онлине

30. 05. 2024. у 09:00

СКУВАЈТЕ за ручак грашак са месом, баш као што су некада спремале наше маме и баке.

ГРАШАК - САВРШЕН РУЧАК НА КАШИКУ: Вратимо се једном класику наше кухиње, коме је тешко одолети

Фото: Јутјуб принтскрин/JelaJelena Petrovic

Доносимо вам супер укусни рецепт који морате пробати.

Састојци:

  • 500 г грашка
  • 500 г свињског меса (може и пилетина)
  • 1 црни лук
  • 1 празилк (по жељи)
  • 1 шаргарепа
  • 1 кромпир
  • 3 чена белог лука
  • 1 кесица инстант крем чорбе од грашка
  • суви биљни зачин, бибер
  • 1 кашичица слатке млевене паприке
  • мало мирођије
  • 2 кашике кечапа
  • 1 кашичица сувог влашца (по жељи)

Припрема:

Лук и празилук пропржити на уљу, па додати месо исецкано на коцкице. Зачинити са сувим биљним зачином, бибером и слатком млевеном паприком. Ако желите можете да додате и туцану љуту паприку и влашац. Када се месо мало упржило, додајте ситно сецкан кромпир, шаргарепу и бели лук. Промешајте, па додајте грашак и опет промешајте. Додајте мало мирођије, мало кечапа и налијте са водом. Поклопите и кувајте на тихој ватри. Направите супу са топлом водом и додајте мало мирођије, па и њу налијте у грашак. Кувајте неких 30-45 минута (процените сами).

Најбоље цаке за кување грашка:

Грашак се спорије кува у сланој води, па је боље да га посолите пред крај или када је готов.
Након што проври, додајте у грашак неколико кашика уља, то ће убрзати процес кувања.
10-15 минута након кључања, додајте око пола кашичице соде на свака 2 л воде. Тако ће грашак постати мекан, само након 5 минута, али будите пажљиви, пошто ако додате више соде, можете покварити укус јела.
Грашак кувајте у шерпи са дебелим дном како не би изгорео, а вода треба да покрије грашак око 1 цм. Кувајте на тихој ватри.

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДЕСЕТИНЕ РАКЕТА ПАЛО НА ХАРКОВ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Одговор на напад Украјине током ноћи - драматични снимци (ВИДЕО)

ДЕСЕТИНЕ РАКЕТА ПАЛО НА ХАРКОВ, БРОЈЕ СЕ ЖРТВЕ: Одговор на напад Украјине током ноћи - драматични снимци (ВИДЕО)

РУСИЈА је гађала данас Харков са најмање десет ракета типа Искандер и С-300/400, након великог, ноћног напада Украјине беспилотним летелицама на 15 руских региона, укључујући Москву, преносе украјински медији.

01. 09. 2024. у 15:01

Коментари (0)

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Нећете веровати шта је Ју-Ес опен одлучио