МЕКА ПРАСЕТИНА СА КРОМПИРОМ И СОСОМ: Ручак коме нико неће одолети
Сочно месо и хрскава кожица која се лепи за прсте.
Састојци:
- 1 комад прасетине од ребара
- 1 црвени лук
- 2-3 чешња белог лука
- со и уље
- За мазање:
- 1 кашичица меда
- 3-4 кашике ракије
- 1 кашика црвене млевене паприке
- мало чилија
- За сос:
- 1 шољица воде или супе
- 1 кашика брашна
- 1 кашичица сенфа
- сок пола лимуна
- со и бибер
Припрема:
Опрати месо и осушити папирним убрусом.
Сипајте у плех неколико кашика уља и ставите месо тако да кожа буде окренута горе. Пећи 5-8 минута у добро загрејаној рерни. Кад се кожа затегне, извадите и оштрим ножем засеците уздуж и попреко, на ширину од око 5-6 цм, не дубље од 3-4 мм. Трик је у томе што се пре кратког печења ово не може извести лако, па ни резови неће бити прецизни. Ово је најбољи начин да добијете лепе и правилне коцке. Сад треба посолити месо, утрљавајући со у резове са свих страна равномерно!
Додајте у плех 1 дл воде и исечени лук и бели лук испод меса. Наставите да печете 180 степени 45-50 минута. Повремено доливајте воду, али немојте је преливати преко меса. Такође, немојте окретати комад.
За премазивање, измешајте ракију, мед, паприку и чили па премажите кожицу. Наставите да печете док месо сасвим не омекша. Оцедите вишак масноће из плеха и сачувајте.
Вратите печење у рерну и укључите грил или само горњи грејач да кожица постане "реш". Пратите како кожица тамни, па после седам до осам минута (зависно од рерне), извадите печење кад се појаве мехурићи.
Служите уз кромпир печен у масноћи од печења. Од масноће можете направити и сос, додајући брашно да благо побели, па умешајте остале састојке, додајте воду и укувајте.
(lepaisrecna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ИЛОН МАСК ПОДЕЛИО СНИМАК ИСТИНЕ: "НАТО је бомбардовао Београд како би распарчао Србију" (ВИДЕО)
МИЛИЈАРДЕР Илон Маск, власник Тесле, "Спејс Икса", друштвене платформе Икс, поделио је на свом профилу говор у којем Џефри Сакс прича о нелегалном бомбардовању Србије од стране НАТО-а.
12. 11. 2024. у 15:47
"ГЛАВНА ТЕМА ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ МОСКВА БИТИ ГАЂАНА" Велико упозорење Вучића: Свет се креће по ивици амбиса!
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности после говора на Самиту КОП29 у Азербејџану.
12. 11. 2024. у 12:33
НАЈВЕЋИ ЈАТАК "ЗЕМУНАЦА" Она је била последња линије одбране клана - у кући крила килограме кокаина, а онда им пресудила
ПОСЛЕ убиства Ђинђића, она се представљала као Зорица Весић и купила је салаш у месту Путинци, где се једно време скривао врх земунског клана.
13. 11. 2024. у 10:23
Коментари (0)