НАЈБОЉИ РУЧАК СА КИСЕЛИМ КУПУСОМ: Подварак, богат и ароматичан оброк који греје душу
ПОДВАРАК је једно од оних јела која евоцирају успомене на мирис и топлину дома. Као један од најпознатијих специјалитета српске кухиње, он савршено спаја једноставне састојке и богате укусе.
Састојци:
- 1 кг киселог купуса (може и 1,5 кг, зависи од жељене количине)
- 500 г свињетине (нпр. бут или крменадле) или суво месо (нпр. сушена сланина или кобасица)
- 1 велика главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 2 кашичице млевене паприке (слатке или љуте, по укусу)
- 1 ловоров лист
- Со и бибер по укусу
- 3-4 кашике уља или масти
- 200 мл пасираног парадајза
- 100 мл воде или бујона
Припрема:
Очистите и ситно исецкајте кисели купус. Можете га исећи на веће комаде, зависно од тога како волите да изгледа у јелу. Исеците свињетину (или суво месо) на коцке или траке. Ако користите кобасицу, исецкајте је на колутове.
У великој шерпи загрејте уље или маст. Додајте исецкан црни лук и пржите га на средње јакој ватри док не постане стакласт (око 5-7 минута). Додајте месо (или кобасицу) и пропржите га са свих страна док не добије лепу златно-смеђу боју. Додајте млевену паприку, ловоров лист, со и бибер. У шерпу са прженим месом додајте исецкани купус. Добро промешајте да се сви састојци сједине. Додајте пасирани парадајз, а ако је јело суво, додајте мало воде или бујона. Покријте шерпу и кувајте подварак на средње ниској температури око 1,5 до 2 сата, повремено мешајући. Ако је потребно, долијте мало воде како се купус не би залепио за дно. Подварак можете припремити и у рерни: након што све сједините, ставите у ватросталну посуду и пеците 30-45 минута на 180°Ц. Јело је готово када купус постане мекан, а месо сочно и добро скувано. На крају, проверите зачине и по потреби додајте још соли и бибера. Подварак можете сервирати као главно јело, а уз њега се одлично слажу домаћи хлеб, пире кромпир или кувани кромпир.
(24sedam)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПРАВУ СРПСКУ САРМУ: Спремите је брзо и једноставно
02. 11. 2024. у 09:50
ЈАГЊЕТИНА НА ЗЛАТИБОРСКИ НАЧИН: Јело које једноставно морате да пробате
20. 11. 2024. у 09:00
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
"ЈА САМ ТЕ ПЛАТИО, МОРАШ ДА ПЕВАШ!" Коњевић доживео инцидент на ромском весељу
ПЕВАЧ Шериф Коњевић имао је инцидент о којем се нашироко писало, када је на једној ромској свадби наводно дошло до непријатне ситуације у којој су он и његова колегиница Надица Адемов нападнути.
12. 01. 2025. у 10:49
Коментари (0)