ЈАГЊЕТИНА ИСПОД САЧА: Традиционални ручак за празничну трпезу
Овај начин припреме јагњетине даје изузетно сочно и укусно месо, а поврће упија све сокове и ароме, стварајући савршен оброк.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- Јагњетина (бут или плећка) 2 кг
- Кромпир 1 кг
- Црни лук 2 главице
- Бели лук 4-5 ченова
- Шаргарепа 2
- Паприка 2
- Парадајз 2
- Маслиново уље 100 мл
- Со и бибер по укусу
- Свежи рузмарин и тимијан по жељи
- Вода или бело вино 1 шоља
Припрема:
Припремите јагњетину тако што ћете је исећи на веће комаде. Посолите и побиберите месо са свих страна. Кромпир ољуштите и исеците на крупније комаде. Црни лук исеците на четвртине, а шаргарепу на колутове. Паприке исеците на тракице, а парадајз на кришке. У посуду за печење (која може ићи испод сача) поређајте поврће: кромпир, црни лук, шаргарепу, паприке и парадајз. Додајте ченове белог лука. Преко поврћа поређајте комаде јагњетине. Додајте свеже зачине попут рузмарина и тимијана. Прелијте све маслиновим уљем и додајте шољу воде или белог вина. Покријте посуду алуминијумском фолијом или поклопцем. Припремите сач тако што ћете га загрејати на ватри док не постане врућ. Ставите посуду са јагњетином испод сача и прекријте га ужареним угљем. Пеците јагњетину испод сача око 2-3 сата, повремено проверавајући да ли је месо мекано и сочно. Ако је потребно, додајте још мало воде или вина. Када је јагњетина готова, извадите је из сача и послужите са поврћем.
(superrecepti)
Препоручујемо

СВИЊСКИ ВРАТ СА КАЈМАКОМ И ПАПРИКАМА: Држаће вас дуго ситим, а сјајан је предлог и за свечану трпезу
27. 12. 2024. у 09:00Новости онлине

МАНАСТИРСКИ ПАПРИКАШ: Брзо се спрема, а има неупоредиво бољи укус од онога са месом
18. 12. 2024. у 11:00

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".
02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)
ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.
02. 10. 2025. у 10:47

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: "Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић"
ХРВАТСКИ тениски ас Никола Пилић преминуо је у 87. години живота у Ријеци, а сахрањен је протеклог викенда у Опатији, граду у којем је провео последње дане живота.
02. 10. 2025. у 07:20
Коментари (0)