СТАРИНСКО СРПСКО ЈЕЛО: Кромпирача са пиринчем и кобасицом, право задовољство укуса

Јована Васић

28. 01. 2025. у 09:00

Старинско сочно јело које можете да правита са било којом врстом кобасице, коју год да имате, довољан вам је један ред колутова. Лук овом јелу даје сласт, а пиринач у комбинацији са јако мало брашна прави јело кремастим.

СТАРИНСКО СРПСКО ЈЕЛО: Кромпирача са пиринчем и кобасицом, право задовољство укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

за тепсију димензија 30 x 20

  • 5 – 6 већих кромпира
  • 1 већа главица црног лука
  • 1 ред кобасице било које ( тежина може да варира зависно колико дебело колутове исечете, може да се припрема чак и са куленом и сланином )
  • 200 мл пиринча ( 1 шоља )
  • 1 кашика сувог зачина
  • 1 кашика брашна
  • 1л воде
  • 50 мл уља

Припрема:

Укључити рерну на 200 степени. Очистити и исећи црни лук на танке кришке. Распоредити га по дну тепсије.

Очистити кромпир па га исећи на танке колутове и њиме прекрити црни лук. Слагати тако да један крај колута прелази преко другог, да баш нема простора између колутова кромпира. Преко посути пиринчем, а преко њега послагати колутове кобасице. Преко кобасице послагати другу половину кромпира. Помешати воду са уљем, сувим зачином и брашном. Размутити да нема грудвица па прелити преко кромпира у тепсији. Све треба да ” плива”, али не брините та вода ће испарити, а кромпиру је потребна да би омеканио, прво се скувао па онда запекао. Ставити да се пече око 90 минута. Готово је када је кромпир одгоре благо поруменио, а у плеху још увек има мало сафта. Извадити и прохладити 10- ак минута јер је све јако врело, посебно кромпир и пиринач, па онда послужити.

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПУТИН ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ПОВУКАО ТРУПЕ ИЗ ОКОЛИНЕ КИЈЕВА 2022: Било нам је јасно да можемо бити преварени

ПУТИН ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ПОВУКАО ТРУПЕ ИЗ ОКОЛИНЕ КИЈЕВА 2022: "Било нам је јасно да можемо бити преварени"

РУСКИ председник Владимир Путин говорио је о преговорима са Украјинцима који су вођени у пролеће 2022. године, недуго након почетка руске инвазије пуног обима.

29. 01. 2025. у 08:34

РАСПЛАМСАО СЕ НАЈБРУТАЛНИЈИ РАТ НА СВЕТУ: Пуца се и на бебе, лешеви леже на улицама, а болнице су пуне рањених (ФОТО)

РАСПЛАМСАО СЕ НАЈБРУТАЛНИЈИ РАТ НА СВЕТУ: Пуца се и на бебе, лешеви леже на улицама, а болнице су пуне рањених (ФОТО)

У БОЛНИЦАМА конгоанског града Гома, у последња 24 сата, стотине пацијената рањених у пуцњави, минобацачкој ватри и од последица шрапнела затражили су лекарску помоћ, а улице града пуне мртвих, саопштиле су УН и друге хуманитарне организације.

29. 01. 2025. у 08:16

Коментари (0)

ЉУБИТЕЉИ ТЕНИСА ЗАТЕЧЕНИ: Освајачици Аустралијан опена забрањено да игра на ВТА турниру!