ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема
Сочне тиквице запечене са сиром у бешамел сосу су савршено вегетаријанско и лагано јело у коме ћете радо уживати.

Foto: Shutterstock
Прво направите бешамел сос:
Састојци:
- 4 кашике путера
- 4 кашике брашна
- 950 мл пуномасног млека, загрејано
- со и бибер по укусу
- прстохват мускатног орашчића
Припрема:
Почните да правите бешамел сос тако што ћете млеко загрејати у посебном лонцу, а затим га оставите са стране. Загрејте шерпу на јакој ватри и истопите путер. Када се растопи, додајте четири кашике брашна и непрестано мутите да добијете глатку пасту.
Наставите да кувате пасту минут или два. Полако сипајте загрејано млеко, непрестано мешајући да бисте избегли грудвице и одржали глатку конзистенцију.
Пустите да се смеса лагано крчка на лаганој до средњој ватри, често мешајући. Сос ће се постепено згушњавати док се кува. Када је куван, зачините бешамел сољу и бибером по укусу. Ако желите, додајте прстохват мускатног орашчића.
Када сос достигне жељену густину, склоните га са ватре.
Састојци за тиквице у бешамелу:
- 4 тиквице средње величине, насечене на колутове
- 1 лук, ситно исецкан
- 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
- 240 г ренданог качкаваља
- 60 г ренданог пармезана
- 2 кашике маслиновог уља
- Со и бибер по укусу
- бешамел сос
Припрема:
За тиквице загрејте рерну на 190°Ц. Лагано посолите кришке тиквица, а затим их оставите да мало одстоје да пусте вишак влаге. Осушите их пре употребе.
Уље загрејте у тигању на средњој ватри. Додајте сецкани црни лук и бели лук, динстајте док не омекша и не замирише. Додајте бешамел сос и промешајте да се сједини са луком и белим луком. Затим додајте сир и добро помешајте са сосом док се не истопи.
У подмазаној тепсији правите слојеве тако што ћете наизменично мењати кришке тиквица, па преко слојева поврћа прелити мешавину сира и бешамела и посипати још мало исецканог качкаваља. Покријте посуду за тепсију фолијом и пеците 30 до 40 минута или док тиквице не омекшају.
Последњих 10 минута печења, откријте тепсију да врх добије златно-браон боју. Уживајте!
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ОВО МОРАТЕ ДА ПРОБАТЕ: Печени карфиол у кремастом сосу са сиром и белим луком
23. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ИДЕАЛАН РУЧАК КОЈИ СЕ БРЗО СПРЕМА: Медени и глазирани пилећи батаци
18. 02. 2025. у 13:45Jована Васић

МАЂАРСКИ ГУЛАШ ИЗ РЕРНЕ: Ручак пун укуса, богат текстуром и уживање је у сваком залогају (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 11:00Јована Васић

ШАТОБРИЈАН - ЧУВЕНИ ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Испржите мекано и сочно месо попут професионалаца
14. 02. 2025. у 09:00Jована Васић

"РЕЦИТЕ МИ..." Трамп се нагнуо ка Порошенку, па му поставио питање које га је оставило у чуду
АМЕРИЧКИ лидер Доналд Трамп је током свог првог председничког мандата питао бившег украјинског лидера Петра Порошенка о томе да ли је Крим Русија.
13. 04. 2025. у 15:45

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ПРАВАЦ БЕОГРАД: Хрватски певач после хапшења стигао у Србију - Миле Кекин дошао дан после скандала
МИЛЕ Кекин је ухапшен у петак ујутру, а после испитивања у УСКОК-у пуштен је на слободу, након што је изнео своју одбрану.
12. 04. 2025. у 20:23
Коментари (0)