ТРАДИЦИОНАЛНИ ТУРСКИ РЕЦЕПТ ЗА САРМИЦЕ ОД ЗЕЉА: Хармонија укуса у сваком залогају
Овај традиционални специјалитет одише богатим укусима и савршеним спојем зачина.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jelajelena Petrovic
Састојци:
- Листови зеља 300 г – око 70 – 80 листова
- 1 шоља пиринча балдо или арборио
- 2 главице лука ситно исецкане 400 гр
- Маслиново уље, 150 мл
- Пињоли, 25 г
- Црна рибизла, сушена, 25 г – 2 кашичице
- Млевени цимет, 1 кашичица
- Млевени пименто, 1 кашичица
- Сува мента, 2 кашићице
- Црни бибер, 1/2 кашичице
- Шећер, 2 кашичице
- Со, 2 кашичице
- 1 шоља воде, 200 мл
- Лимунов сок, ½ лимуна, 2 кашике
- Копар, сецкани, 1/2 шоље
- Першун, сецкани 1/4 шоље (опционо)
- Кришке лимуна и екстра девичанско маслиново уље за украс
Припрема:
Потопите пиринач у слану топлу воду на 1 сат, оперите и исперите док вода не буде бистра. Потопите и листове зеља у воду на 1 сат; оперите, исперите и оцедите. Ако користите свеже / некуване листове или ако нису мекани, бланширајте у кипућој води 2 минута
Лук врло ситно исецкати. У тигању загрејати 100 мл маслиновог уља и пржити пињоле док не порумене. Додајте лук и пржите 15 минута уз стално мешање док не омекша и не постане светлобраон. Додајте пиринач и пржите 2-3 минута уз лагано мешање. Додајте рибизле и мешајте још 1-2 мин.
Додајте зачине: цимет, пименто, нану, црни бибер, шећер и со. Промешајте да се сви састојци сједине и додајте 1 шољу вреле воде и 2 кашике лимуновог сока. Покријте поклопцем и кувајте док се вода не упије. Искључите ринглу и пребаците фил у чинију или плех да се охлади.
Када се прохлади додати сецкани копар и першун и измешати да се сједини и оставити на страну. Положите листове, сјајном страном надоле, грубом страном са венама окренутим нагоре. Одрежите врх стабљике и додајте 1 кашичицу фила на средину листова. Преклопите странице листова у средину и уролајте лист да умотате фил у цилиндар. Ставите неколико празних листова на дно великог лонца и покапајте мало маслиновог уља.
У шерпу распоредите сарме и на њих додајте пар кришки лимуна. Покријте тешком плочом која стане у лонац и лагано притисните. Додајте 50 мл маслиновог уља на врх и додајте врелу воду док умотани листови не буду мало потопљени (око 300 мл). Покријте поклопац и укључите ватру и када прокључа пребаците на нижу ватру и кувајте 40 – 45 мин.
Оставите да одстоји најмање 15 минута пре сервирања или послужите хладно. Пре сервирања украсите кришкама лимуна и покапајте екстра девичанско маслиново уље.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН НЕДЕЉНИ РУЧАК: Спанаћ са млевеним месом
23. 02. 2025. у 09:00Joвана Васић

РУЧАК КОЈИ СЕ БРЗО СПРЕМА, А ЈОШ БРЖЕ ПОЈЕДЕ: Запечена јаја са печуркама и сиром
22. 02. 2025. у 09:00Jована Васић

СТАРИНСКО ЈЕЛО ОД МЕСА И ПОВРЋА: Папазјанија, одушевиће и оне избирљиве
21. 02. 2025. у 09:00Joвана Васић

ЧОРБАСТ ПАСУЉ СА ДИМЉЕНОМ СЛАНИНОМ: Право зимско јело, врло заситно и јако
20. 02. 2025. у 09:00Јована Васић

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)