КРОМПИР СА ГРАШКОМ У КРЕМАСТОМ СОСУ: Направите ручак који ће цела породица да обожава

Јована Васић

15. 03. 2025. у 09:00

Кромпир са грашком је традиционална комбинација која се налази на трпезама широм света, због своје једноставности, препознатљивог укуса и нутритивне вредности. Реч је о укусном јелу, које пружа одличан извор енергије, влакана и витамина.

КРОМПИР СА ГРАШКОМ У КРЕМАСТОМ СОСУ: Направите ручак који ће цела породица да обожава

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • Кромпир 500 г
  • Грашак 200 г
  • Црни лук 1 средњи
  • Бели лук 2 чена
  • Павлака за кување 200 мл
  • Брашно 1 кашика
  • Маслац или уље 2 кашике
  • Со 1 кашичица
  • Бибер 1/2 кашичице
  • Мускатни орах 1/2 кашичице
  • Сецкани першун 1 кашика (за декорацију)

Припрема:

У великом лонцу, скувајте кромпир у сланој води док не постане мекан, око 10-15 минута. Додајте грашак последњих 5 минута кувања. Процедите и оставите са стране. У тигању, загрејте маслац или уље на средње јакој ватри. Додајте ситно исецкан црни лук и пржите док не постане стакласт, око 5 минута. Додајте бели лук и пржите још 1 минут. Додајте брашно и мешајте док се не сједини са луком и белим луком, око 1 минут.

Постепено додајте павлаку за кување, непрестано мешајући како бисте избегли грудвице. Кувајте док се сос не згусне, око 3-5 минута. Додајте со, бибер и мускатни орашчић (ако користите). Додајте кувани кромпир и грашак у сос и пажљиво промешајте да се све сједини. Кувајте још 2-3 минута док се све добро не загреје. Послужите топло, посуто сецканим першуном.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

КРАЈ, ГОТОВО! Јаник Синер на Вимблдону урадио оно што нико жив није очекивао