ИДЕЈА ЗА ПОСНИ РУЧАК: Тестенина са белим луком, белим вином и прокељом
Укусан посни рецепт за тестенину са белим вином и белим сосом од белог лука и печеним прокељом, за који је потребно свега 30 минута и десет састојака. Ово вегетаријанско јело је толико кремасто и укусно, да ће они који су заклети месождери да "олижу тањир".

Foto: Shutterstock
Састојци:
- паковање посне тестенине
- 500 г прокеља, преполовљених
- 1-2 кашике маслиновог уља
- со и бибер по укусу
- 3 кашике маслиновог уља
- 4 велика чена белог лука, сецкана
- 1/3 шоље сувог белог вина
- 4 кашике кукурузног скроба
- 1 3/4 шоље незаслађеног обичног бадемовог млека
- 4 кашике нутритивног квасца
- 1/4 шоље веганског пармезана (плус за сервирање)
Припрема:
Загрејте рерну на 200 степени. Ставите прокељ (прокулице) у плех. Прелијте их уљем, обилно зачините сољу и бибером и промешајте. Поређајте у једном слоју и оставите са стране. Ставите велики лонац воде да проври и обилно посолите.
Док чекате воду да прокључа, загрејте велики тигањ на средњој ватри. Када се добро загреје, додајте уље и бели лук, динстајте око 3 минута док бели лук не постане благо златно смеђе боје, а затим додајте вино. Будите опрезни - може да се запали, али само накратко. Мешајте и динстајте два до четири минута, или док се вино не смањи за отприлике половину.
Додајте кукурузни скроб и умутите, па успите бадемово млеко и наставите да мешате. У овом тренутку, биће веома грудвасто - што је нормално.
Пребаците сос у блендер, додајте нутритивни квасац, со и бибер и вегански пармезан. Блендајте на високој брзини док сос не постане кремаст и гладак. Пробајте и прилагодите укус по потреби, додајући још веганског пармезана.
Пребаците сос назад у тигањ и загрејте док не пусти кључ. Смањите ватру и повремено га мешајте док се тестенина не скува. Ако вам се учини да је превише густ, разблажите га бадемовим млеком, а ако је превише ретко, само појачајте топлоту на средњу да бисте подстакли згушњавање. Ставите прокулице у рерну и пеците их 12-15 минута или док благо не порумене и не омекшају. Промешајте их једном за то време.
Паралелно додајте тестенину у кључалу воду и кувајте према упутству на паковању, јер желите да тестенина и прокељ буду готови отприлике у исто време.
Када се скува, тестенину оцедите и додајте директно у сос, заједно са половином прокеља. Промешајте да се сједине. Зачините са мало више веганског пармезана за додатну арому.
Послужите са преосталим прокељом уз тост хлеб од белог лука и свежу салату по избору (најбоље зелена салата).
Ово јело је најлепше ако се сервира свеже, али и остаци се добро држе у фрижидеру два три дана.
(ona)
Препоручујемо

КРЕМЉ ОБЈАВИО УСЛОВЕ ЗА САСТАНАК ПУТИНА И ЗЕЛЕНСКОГ: Прво мора ово да се догоди!
СУСРЕТ украјинског председника Владимира Зеленског и председника Русије Владимира Путина је могућ уколико делегације Украјине и Русије постигну одређене договоре, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков у обраћању новинарима.
17. 05. 2025. у 11:48

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИВАЈУ: Русију ће на преговорима у Истанбулу представљати ова два званичника
ВИСОКИ бивши званичник Кремља, који је желео да остане анониман због осетљивости теме, рекао је да ће Русију на предстојећим преговорима у Истанбулу представљати министар спољних послова Сергеј Лавров и саветник председника за спољну политику, Јуриј Ушаков, објавио је лист Вашингтон пост.
14. 05. 2025. у 09:19

"УБИЋУ СЕ, ХОРОР!" Марија открила дуго чувану тајну: "Рођена сам без..."
"ЈА ћу да се убијем, значи хорор!"
16. 05. 2025. у 13:39
Коментари (0)