ЈЕЛО КОЈЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Гулаш од говедине и цвекле
Комбиновањем разног поврћа, зачина и меса добија се посебан укус који се не заборавља.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 700 г цвекле
- 1 кг говеђег печења
- 1 кашика уља
- 3 кашике интегралног пшеничног брашна
- 475 г сецканог лука
- 80 г сецкане паприке
- 240 г сецкане шаргарепе
- 120 г сецканог целера
- 400 г танко нарезаног младог лука
- 240 г парадајз соса
- 480 мл воде
- 480 мл сувог вина
- 1 ½ кашичица соли
- 1 кашичица бибера
- ½ кашичице паприке
- ½ кашичице мајчине душице
- 1 ½ кашичица оригана
- 2 кашичице босиљка
Припрема:
Како бисте направили гулаш, прво испеците цвеклу. Загрејте рерну на 176 степени Ц. Оперите цвеклу и пробушите пар рупа у њој. Убаците је у ватросталну тепсију и прелијте танким слојем воде. Поклопите алуминијумском фолијом и пеците у рерни.
Након што цвекла замирише, извадите је из рерне и једну избушите ножем. Ако нож лако продре, готово је. Ако не, по потреби додајте мало воде у посуду, добро их поклопите и вратите у рерну, па проверите за 15 минута. Обично је потребно 1-2 сата у зависности од величине цвекле.
Када је печена, извадите је из рерне, охладите и ољуштите. Исецкајте је на коцке. Затим исеците говедину на коцке и осушите папирним убрусима. Загрејте 1 кашику уља у тигању. Када је врело додајте један комад меса у тигањ. Требало би да цврчи. Убаците преостале комаде меса и пржите. Када доња страна постане тамно смеђа, окрените. Када испржите ставите на страну.
Направите запршку тако што ћете да помешате 3 кашике интегралног пшеничног брашна у суви тигањ. Загрејте га на ниској температури. Када осетите мирис прженог брашна, промешајте. Када постане мало тамнији од путера од кикирикија, склоните га са ватре. У тигању у коме сте пржили месо испржите шаргарепу, паприку, црни лук, целер и млади лук. Када поврће омекша додајте парадајз сос, 3 кашике запршке, воду, суво вино, со, бибер, црвену паприку, мајчину душицу и босиљак, као и месо.
Пустите да проври, смањите на лагану ватри и поклопите. Пустите да се крчка 2 сата. Мешајте отприлике сваких 20 минута. Требало би да се згусне. Ако постане превише густо, додајте воду. Ако је након 2 сата превише ретко, скините поклопац и динстајте до жељене густине. Када сос буде жељене густине додајте цвеклу и промешајте. Пријатно!
(stvarukusa)
Препоручујемо

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

СКИНУЛА СЕ У КУПАЋИ: Милица Милша очарала фотком са базена, не скида осмех са лица (ФОТО)
ГЛУМИЦА не скида осмех са лица!
31. 07. 2025. у 11:30
Коментари (0)