ДАЛМАТИНСКА ПАШТИЦАДА: Рапсодија укуса у сваком залогају, по оригиналном рецепту
Када се спомене паштицада многима одмах на ум падне укусно јело од меса, које се крчка дуго и полако, али гарантује такав спој укуса на који је једноставно немогуће остати имун.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 2 кг јунетине од бута
- 200 г суве сланине
- 3 велике главице црног лука
- 8 ченова белог лука
- 400 г зелени за супу
- 1 већа јабука
- 1 конзервирани пелат
- 200 мл уља
- 2 кашике сенфа
- 400 мл црног вина
- 5 сувих шљива
- 1 кашика шећера
- ловоров лист, рузмарин и мајчина душица
- суви зачин
- со, бибер
Припрема:
Месо очистите, сланину исеците на танке шните, очистите 5 ченова белог лука и прережите на пар делова. Месо добро посолите, премажите сенфом и уљем и оставите да одстоји преко ноћи или минимум 4 сата. Нагло на уљу запеците месо и оставите га са стране. Убаците у исти тигањ црни и бели лук и ситно исецкано коренасто поврће. Вратите месо, улијте воду и вино, додајте суви зачин, поклопите и оставите на лаганој ватри до два и по сата уз повремено додавање воде и вина. Очистите јабуку, па додајте и њу, као и конзервирани парадајз исецкан на комадиће, шећер и исецкане суве шљиве које сте држали потопљене у води пола сата. Додајте повремено воду и оставите да се јело кува најмање 4 сата. На крају зачините, па месо извадите, сос пропасирајте и прокувајте.
Јело послужите уз њоке или резанце.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПАПРИКАШ СА ОСЛИЋЕМ И КРОМПИРОМ: Овај ручак обожавају и они који не посте
14. 04. 2025. у 10:00

ЗАПЕЧЕНИ МЛИНЦИ СА ЋУРЕТИНОМ: Савршенство укуса чак и за избирљиве
16. 04. 2025. у 07:00

ШПАНИЈА ПРОГЛАСИЛА ВАНРЕДНО СТАЊЕ
МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова Шпаније прогласило је ванредно стање након данашњег нестанка струје.
28. 04. 2025. у 21:32

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

НЕ МОЖЕ ДА САКРИЈЕ ТУГУ: Дарко Лазић потпуно сломљен, јавно се огласио (ФОТО)
ПЕВАЧ се присетио свог покојног оца...
28. 04. 2025. у 19:35
Коментари (0)