КАФАНСКА ЧОРБА: Укус традиције који се чува

Јована Васић

12. 02. 2025. у 11:00

Окрепиће вам душу и тело од првог залогаја.

КАФАНСКА ЧОРБА:  Укус традиције који се чува

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • Говеђе месо 500 г
  • Црни лук 1 главица
  • Шаргарепа 2
  • Першун 1 корен
  • Целер 1 корен
  • Кромпир 2 комада
  • Бели лук 2 чена
  • Ловоров лист 1
  • Парадајз пире 1 кашика
  • Брашно 1 кашика
  • Црвена паприка 1 кашика
  • Со и бибер по укусу
  • Свеж першун за декорацију
  • Вода 2 л

Припрема:

У великој шерпи ставите говеђе месо и прелијте га са 2 литра воде. Додајте ловоров лист и мало соли. Кувајте на средњој ватри док месо не омекша (око 1,5 до 2 сата). Повремено скидајте пену која се ствара на површини. Док се месо кува, очистите и исецкајте поврће: црни лук, шаргарепу, першунов корен, целер и кромпир на коцкице. Када је месо кувано, извадите га из шерпе и оставите да се мало охлади.

Процедите супу кроз цедиљку да бисте уклонили евентуалне нечистоће. У другој шерпи загрејте мало уља и пропржите црни лук док не постане стакласт. Додајте бели лук и пржите још 1-2 минута. Додајте исецкано поврће (шаргарепу, першунов корен, целер и кромпир) и пржите неколико минута. Додајте парадајз пире, брашно и црвену паприку, па све добро промешајте. Вратите процеђену супу у шерпу са поврћем и кувајте док поврће не омекша (око 20-30 минута).

Док се поврће кува, исецкајте кувано месо на ситне комаде и додајте га назад у чорбу. Посолите и побиберите по укусу, па кувајте још неколико минута да се сви укуси сједине. Пре сервирања, поспите свежим сецканим першуном.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?

3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"

"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."

11. 02. 2025. у 17:12

Коментари (0)

КАЖИ ЖИКИ: Уметницу из Србије позвали у Ватикан, а онда јој поставили увредљиво питање (ВИДЕО)