ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње

Јована Васић

05. 03. 2025. у 13:30

Плави парадајз који се врло бојажљиво користи у српском кулинарству, у Грчкој седи на трону и сјајан је у њиховој мусаки.

ПАТЛИЏАН САЛАТА СА СВЕТЕ ГОРЕ: Познатија као мелиџано салата, је један од најукуснијих рецепата грчке кухиње

Foto: Shutterstock

Довољно га је послужити уз фету и густо маслиново уље, а ова салата је доказ колико може бити укусан сам по себи уз додатак врло мало једноставних састојака.

Састојци:

  • 1 кашика сецканог свежег першуна
  • 6 патлиџана
  • 2 црвене печене паприке
  • 1-2 чена белог лука
  • 1 млади лук ситно исецкан (по жељи)
  • ½ цеђеног лимуна
  • 2 кашике винског или јабуковог сирћета
  • 5 кашика маслиновог уља
  • 1 кашичица соли

Припрема:

Укључите рерну на 200 степени да се угреје. У међувремену оперите патлиџан, осушите га и избодите виљушком са свих страна како би се равномерно испекао, око 40 минута. Ставите и две веже црвене паприке да се испеку заједно са њих око 20 минута.

Када је поврће печено, оставите га да се охлади, а помом скините кожицу и виљушком извадите мекану унутрашњост патлиџана. Паприку ољуштите. Оставите поврће у цедиљку да  отпусти сокове. Додатно га притисните рукама како би истерали вишак течности.

Исеците ситно патлиџан и паприке и ставите у једну чинију. Додајте ситно уситњен бели лук и остатак састојака - першун, млади лук, маслиново уље, сирће, лимунов сок и со по жељи.

Промешајте и оставите салату у фрижидер да се охлади пар сати, а најбоље преко ноћи да се састојци добро повежу.

Сервирајте уз препечени хлеб и фета сир.

Пријатно!

(ona)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

БОТОВИ ВОДЕ СЛЕДЕЋИ БИКОВСКИ ТРЕНД ЗА МЕМЕ КРИПТОВАЛУТЕ – Снортер даје предност дегенима, ICO  премашио 1 милион долара