ТОСКАНСКА ЧОРБА СА ПАЛЕНТОМ: Припрема је једноставна, а резултат – право мало гастрономско уживање
Ако волите богате, ароматичне чорбе, ова тосканска чорба са палентом ће вас одушевити. Комбинација поврћа, пасуља и кеља даје јој пун укус и хранљивост, док палента додаје неодољиву кремасту текстуру.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 4 кашике маслиновог уља
- 1 средњи црвени лук, ситно исецкан
- 1 средња шаргарепа, ситно исецкана
- 2-3 стабљике целера, ситно исецкане
- 3 листа жалфије, уситњена
- пола кг тосканског кеља, без стабљика, исецканог
- 250 г сецканог парадајза (из конзерве)
- 125 г парадајз-соса
- 1 конзерва пасуља, оцеђеног
- 700 мл бујона од поврћа
- 120 г паленте
- Со и бибер по укусу
Припрема:
У великој шерпи загрејте маслиново уље на средње јакој ватри. Додајте црвени лук, шаргарепу и целер па динстајте уз повремено мешање, док не омекшају. Додајте уситњену жалфију и кратко пропржите, око 30 секунди, док не пусти арому. Умешајте исецкан кељ и посолите. Кувајте док не почне да омекшава. Сипајте сецкани парадајз и пасирани парадајз-сос, затим додајте пасуљ. Промешајте.
Улијте бујон, сачекајте да проври, а затим смањите температуру и оставите да се лагано крчка 10 минута. Док мешате чорбу, постепено додајте паленту, непрестано мешајући како бисте спречили грудвице. Кувајте још 3-5 минута, док не добијете густу и кремасту конзистенцију. По укусу додајте још соли и бибера. Послужите топло, уз додатак маслиновог уља.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк
18. 03. 2025. у 11:00

НЕОДОЉИВА ЧОРБА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Брза и једноставна припрема савршено укусног јела
06. 03. 2025. у 10:30Jована Васић

ЧОРБА ОД ПЕЧЕНОГ ПАРАДАЈЗА И ЛУКА: Припрема је необична, али једноставна, а укус божанствен (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 09:00Јована Васић

ПОГОЂЕНА КЉУЧНА ТАЧКА ЗА ТРАНЗИТ ГАСА У ЕУ: Велика експлозија и пожар у Суџи, сумња се на украјински напад (ВИДЕО)
ВЕЛИКИ пожар избио је у петак рано ујутру на гасној мерно-регулационој станици Суџа у руској Курској области, кључној тачки за транзит руског гаса ка Европској унији, према извештајима руских медија.
21. 03. 2025. у 08:03

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

ДОБИЛА ДЕТЕ СА ТИНЕЈЏЕРОМ: Исландска министарка поднела оставку због афере
БИВШОЈ министрарки прети потенцијална затворска казна зато што је на Исланду илегално имати сексуалне односе са особом млађом од 18 година ако сте њихов учитељ или ментор.
21. 03. 2025. у 18:31
Коментари (0)