Колач који се НЕ ПЕЧЕ и има само једну ману - мора да одстоји
ТИРАМИСУ може да се направи у лепој, дубокој посуди, а најбоље је уколико одаберете провидну, стаклену. Међутим, ако почну пишкоте да се ломе - не очајавајте, већ извадите чаше и завршите слаткиш.

Фото: А. М.
За тирамису је најважније све припремити и тек онда почети са прављењем колача. Дакле, прво направите кафу и шлаг, па тек онда засучите рукаве.
Једина мана овог колача је што мора да се охлади да би добио познати укус. Дакле, припрема се неколико сати раније или, још боље, дан пре.

Фото: А. М.
Састојци за тирамису:
* кутија слатких пишкота
* 125 грама слатке павлаке
* 2 јајета
* 2 кашике шећера у праху
* 200 грама маскарпоне сира (или крем сира)
* 50 грама какаоа
Припрема тирамису:
Прво се скува кафа у шерпици довољно широкој да могу да се умачу пишкоте. Обично је то нес-кафа, али може да буде и црна. Кафа ће бити укуснија ако се дода мало рума и кашикица какао праха. Кафа се склони са рингле да се охлади.
Направи се шлаг од слатке павлаке и стави у фрижидер.

Фото: А. М.
Ко воли слађе, кафу у коју се умачу пишкоте може да заслади шећером.
Прво се умуте два жуманца са две кашике шећера у праху. Када се добро улупају, дода се маскарпоне (или крем) сир и шлаг од два беланца која се умуте у другој посуди. Добро се помеша и дода пола павлаке из фрижидера, а остатак врати у фрижидер.
У посуду се пажљиво ређају пишкоте које се кратко умоче у кафу. Када се комплетно покрије дно сипа се крем од јаја и сира, па равномерно распореди. Уколико су остале пишкоте може да се поређа још један ред и поново се сипа крем.

Фото: А. М.
На крају се намаже шлаг из фрижидера. Искусне домаћице могу то да ураде шприцем за шлаг, јер ће визуелно изгледати занимљивије, али није обавезно.
На крају се преко шлага равномерно поспе какао који се посипа кроз малу цедиљку. Тирамису се стави у фрижидер где мора да стоји најмање два сата.
Препоручујемо

ХРСКАВЕ ТУРСКЕ ТУЛУМБЕ: Тајна је у триковима током припреме (ВИДЕО)
29. 01. 2023. у 18:56

ПИТА ОД СПАНАЋА ЗА ПРЕДЈЕЛО: Једноставно и укусно јело од готових кора
29. 01. 2023. у 16:20

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (1)