ПОСЛАСТИЦЕ СА НАРАНЏОМ: Рецепти за 5 брзих колача
УКОЛИКО сте љубитељи поморанџи ови колачи су за вас.

Фото: Free Images Pixabay
Ролат филован кремом
Потребно је за кору: 4 јајета, 1/2 нарендане коре наранџе, кесица ванилин- шећера, 150 г брашна, 150-200 г шећера, 7 кашика хладне воде, кесица прашка за пециво
За фил: рендана кора наранџе, сок од две цеђене наранџе, 150 г шећера, кесица ванилин- шећера, 700- 1000 г младог и несланог сира
Помешајте све састојке за кору, осим беланаца која ћете посебно умутити у чврст снег са прстохватом соли. Шне додајте у преосталу масу пажљиво да беланца не спласну. Тесто сипајте у велики плех обложен пек-папиром и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око 15 минута, док кора не порумени. Ситно нарендајте кору једне наранџе, исцедите сок од две наранџе, помешајте са 150 г шећера и кувајте на шпорету док не добијете густ сируп. Сир пропасирајте на крупнијој цедиљки како би се одстраниле евентуалне грудвице, помешајте га са припремљеним сирупом и ванилин-шећером. Развуците провидну фолију, поспите кристал-шећером, преко тога ставите печену кору, па је равномерно премажите филом. Лагано увијте у ролат (скините вишак фила) а затим у провидну фолију. Ролат ставите у фрижидер да се добро стегне преко ноћи
* * * * * * * * *
Освежавајући мус
Потребно је: 1 л свежег млека, паковање густина, 4 јајета, 10 кашика шећера, 3 кесице ванилин-шећера, 60 г маслаца и 2 поморанџе
Одвојте жуманца и умутите их виљушком. Беланца измиксајте у чврст снег, додајте четири кашике шећера, па их додатно умутите на пари, док не добијете густ крем. Од укупне количине млека одвојите 1 шољу и у томе растворите густин, затим додајте једно по једно жуманце и добро умутите. У преостало млеко сипајте 6 кашика шећера и угрејте на шпорету да се шећер истопи. У вруће млеко, у танком млазу, додајте скроб са жуманцима, уз непрестано мешање на умереној температури док не добијете гладак фил. У врућ фил додајте маслац и ванилин-шећер, па промешајте док се не растопи и добро сједини.
Оставите на собној температури да се прохлади, а онда додајте умућена беланца. Крем сипајте у чаше. Поспите наренданом кором поморанџе, чоколадним мрвицама или декоришите по жељи.
* * * * * * * * *
Торта са печеним корама
Потребно је за коре: 6 јаја, 120 г шећера, 120 г млевених ораха, 120 г оштрог брашна и рендана кора једне поморанџе
За фил: 2 кесице пудинга од ваниле, 1/2 л млека, 5 кашика шећера, поморанџа и 200 г маргарина
Још: две кесице шлага и млеко (количина према упутству)
Умутите миксером жуманца са шећером. Додајте брашно, млевене орахе, рендану кору поморанџе (коју сте претходно добро опрали) и посебно умућена беланца. Лагано помешајте, масу сипајте у већи плех, обложен папиром за печење и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, око пола сата. Када се кора охлади, исеците је на три дела, па припремите фил. Пудинг скувајте са млеком, шећером и наренданом кором од поморанџе.
Оставите да се охлади, а затим додајте маргарин који сте претходно умутили са соком од поморанџе. Филујте коре и премажите целу торту. Умутите два шлага и филујте. Послужите сутрадан, када се торта добро стегне
* * * * * * * * *
Чизкејк
Потребно је за подлогу: 250 г млевеног кекса, 100 г путера и око 50 мл сока или млека
За фил: 300 г немасног и несланог крем сира, 300 г слатке павлаке, 150 мл цеђеног сока од наранџе, 100 мл цеђеног сока од лимуна, 170 г шећера у праху и 6 листића белог желатина
За прелив: 2 дл процеђеног сока од наранџе, кашичица густина, кашичица шећера, 3 листића белог желатина
Млевени кекс помешајте са растопљеним путером и топлим млеком, направите кору и утисните је на дно калупа за чизкејк. Оставите у фрижидеру док направите фил. Потопите желатин у хладну воду и оставите пет до седам минута. Загрејте мало сок од наранџе. Скините са рингле, па у соку растопите желатин. Добро промешајте да се желатин растопи и додајте остатак сока. Измиксајте заједно крем сир, слатку павлаку и шећер у праху, па полако додајте сок са желатином. Крем ставите преко подлоге од кекса и добро поравнајте.
Вратите у фрижидер да се стегне. За прелив загрејте сок од наранџе, додајте густин и шећер који сте претходно растворили у мало сока (од укупне количине) и кувајте два минута. Скините са рингле, па у врелом соку растопите желатин који сте претходно потопили у хладну воду и оцедили. Оставите да се охлади. Воћним преливом од наранџе прелијте крем. Вратите у фрижидер да се добро стегне.
* * * * * * * * *
Сочан и брз колач
Потребно је: већа поморанџа, 250 г шећера, 3 јајета, 1 дл сунцокретовог уља, 180 мл јогурта, 250 г брашна, кесица прашка за пециво, кесица ванилин-шећера, прстохват соли и шећер у праху за поспање
Плех или калуп за колач обложите папиром за печење, а бочне странице намажите маслацем. У блендер ставите поморанџу исечену на коцке (неољуштену, с кором) и добро је уситните. Затим умутите миксером јаја и шећер и додајте уситњену поморанџу. Сипајте уље и јогурт, кратко мутите, додајте брашно, ванилин-шећер, прашак за пециво и прстохват соли. Промешајте лагано да се сви састојци добро сједине. Сипајте смесу у плех и равномерно је распоредите. Поспите шећером и пеците у загрејаној рерни на 180 степени, 35-40 минута. Пре него што послужите колач, поспите преко шећер у праху.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

УКУСНА СРЦА СА ЧОКОЛАДОМ: Рецепт за слаткиш који ће свима измамити осмех (ФОТО)
03. 02. 2023. у 15:00

Колач који се НЕ ПЕЧЕ и има само једну ману - мора да одстоји
02. 02. 2023. у 18:00

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)