ИДЕАЛНА ПОСЛААСТИЦА ЗА СУТРАШЊИ ЂУРЂЕВДАН: Домаћи ишлери - Топе се у устима
Што дуже стоје, то су лепши. Ниједна слава, па ни Ђурђевдан није могла да прође без посластица са чоколадом, а ишлери су, чини се, предњачили, јер су и лепи “на око” и могу дуго да стоје.
Због тога су и успели да опстану, па је рецепт за њих и данас један од најпопуларнијих и најтраженијих.
Састојци:
- 3 јајета
- 300 г путера
- 120 г печених лешника
- 200 г брашна
- 150 г чоколаде за кување
- 100 г шећера у праху
- 120 г кристал-шећера
Припрема:
У посуду ставите 100 грама шећера у праху и 180 грама путера који је претходно стајао на собној температури. Добро умутите миксером, па додајте једно жуманце и наставите да мутите да се састојци лепо сједине. У смесу додајте 100 грама печених млевених лешника, а онда и брашно и умесите тесто.
Тесто за ишлере прекријте прозирном фолијом и оставите да одстоји. Нећете погрешити ни ако тесто стоји преко ноћи у фрижидеру - то ће помоћи да се лепше испече.
У посуди за кување на пари разбијте два цела јајета, додајте 120 грама кристал-шећера и умутите, па додајте 75 грама изломљене црне чоколаде и ставите на ринглу да се кува. Фил је готов кад варјачом повучете по дну посуде у којој се фил кува и варјача остави траг.
Тад скините посуду са филом са рингле, одмах додајте путер и мутите, па оставите преко ноћи да се добро охлади.
Немојте да страхујете да ће фил за ишлере почети да цури, јер сте убацили путер у врућ фил - он ће, заправо, добити свиленкасту текстуру кад одстоји преко ноћи и биће савршен за спајање ишлера.
На побрашњену радну површину пребаците тесто, развуците га оклагијом, па чашицом или модлом вадите медаљончиће и ређајте их у тепсију коју сте претходно обложили пек-папиром. Пеците их у рерни на 180 степени док не добију нежну браон боју. Водите рачуна да их не препечете, јер је тесто за бисквит веома осетљиво.
Кад се бисквит охлади, пребаците охлађени фил у дресир-кесу и истисните мању количину на један медаљончић, па га преклопите другим. Тако утрошите све бисквите и фил.
У шерпици растопите преосталих 75 грама чоколаде за кување, додајте мало уља да би глазура била сјајнија, па сваки ишлер врхом умочите у растопљену чоколаду и оставите да одстоји док се глазура не стегне.
(оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
(МАПА) ОВОГ ДАТУМА СТИЖЕ ПРАВА ЗИМА И НАЈХЛАДНИЈИ ПЕРИОД! Иван Ристић за "Новости" открива: Биће још снега, долази хладан арктички ваздух
ЦЕЛА Србија окована је снегом, а метеоролог Иван Ристић за "Новости" каже да нас тек очекује права зима.
24. 12. 2024. у 14:46
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
СТИЖЕ ПОЛИТИЧКИ ПОТРЕС? Ево ко води у анкетама за новог немачког канцелара
АЛИС Вајдел, лидерка десничарске странке Алтернатива за Немачку (АфД), према последњим анкетама, преузела је вођство испред Фридриха Мерца, лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).
24. 12. 2024. у 12:17
Коментари (0)