ИДЕАЛНА ПОСЛААСТИЦА ЗА СУТРАШЊИ ЂУРЂЕВДАН: Домаћи ишлери - Топе се у устима
Што дуже стоје, то су лепши. Ниједна слава, па ни Ђурђевдан није могла да прође без посластица са чоколадом, а ишлери су, чини се, предњачили, јер су и лепи “на око” и могу дуго да стоје.

Foto: Shutterstock
Због тога су и успели да опстану, па је рецепт за њих и данас један од најпопуларнијих и најтраженијих.
Састојци:
- 3 јајета
- 300 г путера
- 120 г печених лешника
- 200 г брашна
- 150 г чоколаде за кување
- 100 г шећера у праху
- 120 г кристал-шећера
Припрема:
У посуду ставите 100 грама шећера у праху и 180 грама путера који је претходно стајао на собној температури. Добро умутите миксером, па додајте једно жуманце и наставите да мутите да се састојци лепо сједине. У смесу додајте 100 грама печених млевених лешника, а онда и брашно и умесите тесто.
Тесто за ишлере прекријте прозирном фолијом и оставите да одстоји. Нећете погрешити ни ако тесто стоји преко ноћи у фрижидеру - то ће помоћи да се лепше испече.
У посуди за кување на пари разбијте два цела јајета, додајте 120 грама кристал-шећера и умутите, па додајте 75 грама изломљене црне чоколаде и ставите на ринглу да се кува. Фил је готов кад варјачом повучете по дну посуде у којој се фил кува и варјача остави траг.
Тад скините посуду са филом са рингле, одмах додајте путер и мутите, па оставите преко ноћи да се добро охлади.
Немојте да страхујете да ће фил за ишлере почети да цури, јер сте убацили путер у врућ фил - он ће, заправо, добити свиленкасту текстуру кад одстоји преко ноћи и биће савршен за спајање ишлера.
На побрашњену радну површину пребаците тесто, развуците га оклагијом, па чашицом или модлом вадите медаљончиће и ређајте их у тепсију коју сте претходно обложили пек-папиром. Пеците их у рерни на 180 степени док не добију нежну браон боју. Водите рачуна да их не препечете, јер је тесто за бисквит веома осетљиво.
Кад се бисквит охлади, пребаците охлађени фил у дресир-кесу и истисните мању количину на један медаљончић, па га преклопите другим. Тако утрошите све бисквите и фил.
У шерпици растопите преосталих 75 грама чоколаде за кување, додајте мало уља да би глазура била сјајнија, па сваки ишлер врхом умочите у растопљену чоколаду и оставите да одстоји док се глазура не стегне.
(оna)
Препоручујемо

"ПОЈЕДОХ СЕ ЖИВ, ИЗЛУДЕ МЕ ТО" Вучић о отварању ауто-пута до Пожеге: То су већ фолирања и глупирања, крајњи рок до понедељка
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић говорио је из Чачка о отварању ауто-пута до Пожеге.
03. 07. 2025. у 11:49

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи
ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.
01. 07. 2025. у 11:45

НЕМА КАМЕРА, РАДАРА, НИ ПОЛИЦИЈЕ: У Србији уведен НОВ НАЧИН мерења брзине - казне стижу на кућну адресу
СИСТЕМ који фунционише потпуно аутоматски.
03. 07. 2025. у 19:09
Коментари (0)