ЕСТЕРХАЗИ ТОРТА: Посластица савршеног укуса достојна краљева
Ова чувена торта је добила име по аустроугарском грофу Естерхазију, а до дана данашњег се води судски спор између Беча и Будимпеште око тога чија је "лиценца" за торту.
Састојци:
За коре:
- 12 беланаца
- 250 г шећера
- 80 г брашна
- 250 г лешника
- 2 кесице ванилин шећера
За фил:
- 12 жуманаца
- 250 г кристал шећера
- 2 ванилин шећера
- 250 г путера
- 150 г млевених лешника
За белу глазуру:
- 300 гр. шећера у праху
- 1, 5 кашика сока од лимуна
- 1 кашика уља
- (4 кашике вреле воде
За премаз:
- 3 кашике мармеладе од кајсије
- 1 кашика воде
- 50 г чоколаде
Припрема:
За две коре је потребно да умутите 6 беланаца, са 125 г кристал шећера, док не буде пенасто. Ставити и једну кесицу ванилин шећера. У чврст снег додати 40 г белог брашна и 125 г млевених лешника. Лагано промешати и распоредити на две округле тепсије, које су обложене пек папиром. Пећи у већ загрејаној рерни, обе одједном, на 170 степени. Пеку се кратко око 4 - 5 минуита, јер су врло танке. Исти поступак поновите да добијемо још две коре, укупно четири.
12 жуманца кувати на пари, са 250 г кристал шећера и 2 ванилин шећера. Кувајте око 15 минута, уз стално мешање. Оставити да се охлади па умешати омекшани путер. Потом у фил додати 150 г млевених пржених лешника, па све умутити. Коре филовати, и ређати једну преко друге. Оставите 3-4 кашике фила да премажете торту около. Истопити мармеладу са кашиком воде и прелити преко четврте коре. Ставити торту у фрижидер да се мармелада мало стегне. За глазуру измешати, шећер, лимун, уље, врелу воду да буде глатко и мазивно. Премазати преко стегнуте мармеладе, па одозго, на кругу од беле чоколаде уз помоћ штапића и црне чоколаде, направите чувену "Естерхази шару". Около посути крупно сецканим лешницима. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ВУЧИЋ УПУТИО НАЈХРАБРИЈЕ ПИТАЊЕ ЛИДЕРИМА 46 ЗЕМАЉА: Да ли вам је увек био важнији формални бирократски приступ или суштина?!
ПРЕДСЕДНИК Вучић у свом говору на самиту Европске политичке заједнице у Будимпешти поставио је храбро питање пред 46 европских лидера.
07. 11. 2024. у 16:03
НАЈЈАЧА СИЛА ЕВРОПЕ НА УДАРУ: Трамп већ запретио - "Платићете високу цену!"
ДОНАЛД Трамп изјавио је прошле недеље како ће Европска унија морати да плати "високу цену" јер није куповала довољно америчких извозних производа. Део европских економиста и банкара упозорава како би победа Доналда Трампа могла изазвати трговински рат који би затим "гурнуо економију еврозоне из спорог раста у потпуну рецесију".
06. 11. 2024. у 20:03 >> 20:04
НА ВЕНЧАЊУ САМ БИЛА НАЈТУЖНИЈА ЖЕНА: Ивана је открила невероватне тајне породице Трамп
У СВОЈОЈ књизи "Raising Trump", Ивана Трамп, прва супруга Доналда Трампа, поделила је фасцинантне приче о породици Трамп које ће вас засигурно изненадити – јер када Ивана одлучи да исприча све, она заиста исприча све.
07. 11. 2024. у 13:21
Коментари (0)