МАЂАРСКА ДОБОШ ТОРТА: Савршена посластица за сваку прилику, буди носталгију

Новости онлине

09. 04. 2025. у 14:30

Ова торта пореклом је из Мађарске, а позната је по путерастим корама и филу. Изузетно богатог и раскошног укуса, добош торта је идеална за послуживање у свечаним приликама.

МАЂАРСКА ДОБОШ ТОРТА: Савршена посластица за сваку прилику, буди носталгију

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:

  • Јаја 10 комада
  • Шећер 250 г
  • Брашно 250 г
  • Ванилин шећер 1 кашичица
  • Со прстохват

За фил:

  • Јаја 6 комада
  • Шећер 300 г
  • Путер 300 г
  • Чоколада за кување 150 г
  • Ванилин шећер 1 кашичица

За карамел глазуру:

  • Шећер 200 г
  • Лимунов сок 1 кашика
  • Путер 1 кашика

Припрема:

Загрејте рерну на 180°Ц. Припремите 6 округлих калупа за печење (или пеците коре једну по једну). Одвојите беланца од жуманаца. Умутите беланца са прстохватом соли док не добијете чврст снег. У другој посуди умутите жуманца са шећером и ванилин шећером док не постану светла и пенаста. Постепено додајте брашно у смесу са жуманцима, мешајући лагано. На крају, пажљиво умешајте снег од беланаца у смесу са жуманцима. Поделите смесу на 6 једнаких делова и пеците сваку кору посебно у припремљеним калупима, око 10-12 минута, док не постану златно смеђе. Оставите коре да се охладе.

На пари умутите јаја са шећером док смеса не постане густа и светла. Додајте чоколаду за кување и мешајте док се потпуно не отопи. Оставите смесу да се охлади. Умутите путер са ванилин шећером док не постане пенаст, затим постепено додајте охлађену смесу са чоколадом, мешајући док не добијете гладак крем.

У шерпи отопите шећер са лимуновим соком на средњој температури док не постане златно смеђи карамел. Додајте путер и брзо мешајте док се не отопи. Брзо прелијте карамел преко једне од кора и равномерно га распоредите. Пре него што се карамел потпуно стврдне, ножем премазаним путером означите парчиће (да бисте касније лакше секли торту).

На тањир за сервирање ставите прву кору и премажите је филом. Понављајте поступак са свим корама, осим оне са карамелом. На крају, ставите карамел кору на врх торте. Премажите странице торте преосталим филом и украсите по жељи.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од 45 и плаћаћемо је још

ПЕЈАКОВИЋ: Срби су скупо платили ЛАЖ о Југославији, која траје од '45 и плаћаћемо је још

ГЛУМАЦ Никола Пејаковић одушевљава публику широм региона улогом Момчила у серији "Тврђава", која се бави ратним деведесетим и распадом некадашње државе Југославије.

13. 12. 2025. у 15:33

Коментари (0)

БОГ МЕ СПАСИО НАЈГОРЕГ: Аутобус висио над литицом, Босиљчић умало страдао на велики празник - Велику Госпојину славим као други рођендан