СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају
Торта је феноменалног укуса, погодна и за свечаније прилике.

Фото Printskrin Youtube
Састојци:
За смеђу кору:
- јаја 5
- шећер 5 кашика
- брашно 3 кашике
- млевени ораси 150 г
- прашак за пециво 1/2 кесице
За белу кору:
- беланаца 5
- шећер 200 г
- ванилин шећер 1 кесица
- сирће 1/2 кашичице
За крем:
- жуманаца 5
- брашно 3 кашике
- пудинг од ваниле 1
- млеко 6 дл
- прах шећер 150 г
- млевени ораси 200 г
- маргарин 200 г
За грилијаж (крокант):
- шећер 7 кашика
- сецкани ораси 100 г
Припрема:
Миксером умутите беланца, додавајући шећер, па у умућен шам додајте једно по једно жуманце. На крају лагано умешајте брашно са прашком за пециво и орахе. Кору пеците у већи четвртаст плех обложен пек папиром на 170 степени до пола сата. Када се охлади пресеците је уздужно на пола. Можете је пећи и у округлом плеху, па је пресеците на пола. За белу кору добро умутите беланца са додатком шећера и ваниле. При крају додајте сирће и пеците кору у истом плеху најпре на 150 степени, а онда смањите на 100 и оставите до сат времена како би се добро осушила. Ја сам овде направила грешку, јер у оригинал рецепту пише да се пече на 100 степени, али ми је остала доста влажна. Охлађену кору такође поделите на два дела. За крем умутите жуманца, пудинг од ваниле и брашно у мало одузетог млека од наведене количине, па све скувајте у остатак проврелог млека. Када се згусне, склоните, па у млак крем додајте маргарин предходно умућен са прах шећером. На крају у то умешајте и млевене орахе. За грилијаж истопите кристал шећер и додајте орахе. Изручите на уљем подмазан тањир, па када се охлади самељите на машини за орахе или у блендеру.
Торту слажите овим редом: смеђа кора - део крема - бела кора - грилијаж - бела кора - крем - смеђа кора. Одозго торту украсите по жељи шлагом или је прелијте чоколадом.
Торту добро охладите у фрижидеру, па је послужите.
(trpeza)
Препоручујемо

БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина
03. 04. 2025. у 13:00

РЕЦЕПТ ЗА ВАСИНУ ТОРТУ: Нема лепше, ни укусније торте - ненадмашна је (ВИДЕО)
24. 03. 2025. у 11:30

ТОРТА СА БАНАНАМА И ЧОКОЛАДОМ: Неодољиво кремаста посластица коју сви воле
08. 03. 2025. у 15:00Јована Васић

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)