СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају
Торта је феноменалног укуса, погодна и за свечаније прилике.

Фото Printskrin Youtube
Састојци:
За смеђу кору:
- јаја 5
- шећер 5 кашика
- брашно 3 кашике
- млевени ораси 150 г
- прашак за пециво 1/2 кесице
За белу кору:
- беланаца 5
- шећер 200 г
- ванилин шећер 1 кесица
- сирће 1/2 кашичице
За крем:
- жуманаца 5
- брашно 3 кашике
- пудинг од ваниле 1
- млеко 6 дл
- прах шећер 150 г
- млевени ораси 200 г
- маргарин 200 г
За грилијаж (крокант):
- шећер 7 кашика
- сецкани ораси 100 г
Припрема:
Миксером умутите беланца, додавајући шећер, па у умућен шам додајте једно по једно жуманце. На крају лагано умешајте брашно са прашком за пециво и орахе. Кору пеците у већи четвртаст плех обложен пек папиром на 170 степени до пола сата. Када се охлади пресеците је уздужно на пола. Можете је пећи и у округлом плеху, па је пресеците на пола. За белу кору добро умутите беланца са додатком шећера и ваниле. При крају додајте сирће и пеците кору у истом плеху најпре на 150 степени, а онда смањите на 100 и оставите до сат времена како би се добро осушила. Ја сам овде направила грешку, јер у оригинал рецепту пише да се пече на 100 степени, али ми је остала доста влажна. Охлађену кору такође поделите на два дела. За крем умутите жуманца, пудинг од ваниле и брашно у мало одузетог млека од наведене количине, па све скувајте у остатак проврелог млека. Када се згусне, склоните, па у млак крем додајте маргарин предходно умућен са прах шећером. На крају у то умешајте и млевене орахе. За грилијаж истопите кристал шећер и додајте орахе. Изручите на уљем подмазан тањир, па када се охлади самељите на машини за орахе или у блендеру.
Торту слажите овим редом: смеђа кора - део крема - бела кора - грилијаж - бела кора - крем - смеђа кора. Одозго торту украсите по жељи шлагом или је прелијте чоколадом.
Торту добро охладите у фрижидеру, па је послужите.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

БАРОН ТОРТА: Предивна чоколадна посластица, којој посебну ноту даје фил од малина
03. 04. 2025. у 13:00

РЕЦЕПТ ЗА ВАСИНУ ТОРТУ: Нема лепше, ни укусније торте - ненадмашна је (ВИДЕО)
24. 03. 2025. у 11:30

ТОРТА СА БАНАНАМА И ЧОКОЛАДОМ: Неодољиво кремаста посластица коју сви воле
08. 03. 2025. у 15:00Јована Васић

"РЕЦИТЕ МИ..." Трамп се нагнуо ка Порошенку, па му поставио питање које га је оставило у чуду
АМЕРИЧКИ лидер Доналд Трамп је током свог првог председничког мандата питао бившег украјинског лидера Петра Порошенка о томе да ли је Крим Русија.
13. 04. 2025. у 15:45

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ПРАВАЦ БЕОГРАД: Хрватски певач после хапшења стигао у Србију - Миле Кекин дошао дан после скандала
МИЛЕ Кекин је ухапшен у петак ујутру, а после испитивања у УСКОК-у пуштен је на слободу, након што је изнео своју одбрану.
12. 04. 2025. у 20:23
Коментари (0)