СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају

Новости онлине

13. 04. 2025. у 16:00

Торта је феноменалног укуса, погодна и за свечаније прилике.

СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају

Фото Printskrin Youtube

Састојци:

За смеђу кору:

  • јаја 5
  • шећер 5 кашика
  • брашно 3 кашике
  • млевени ораси 150 г
  • прашак за пециво 1/2 кесице

За белу кору:

  • беланаца 5
  • шећер 200 г
  • ванилин шећер 1 кесица
  • сирће 1/2 кашичице

За крем:

  • жуманаца 5
  • брашно 3 кашике
  • пудинг од ваниле 1
  • млеко 6 дл
  • прах шећер 150 г
  • млевени ораси 200 г
  • маргарин 200 г

За грилијаж (крокант):

  • шећер 7 кашика
  • сецкани ораси 100 г

Припрема:

Миксером умутите беланца, додавајући шећер, па у умућен шам додајте једно по једно жуманце. На крају лагано умешајте брашно са прашком за пециво и орахе. Кору пеците у већи четвртаст плех обложен пек папиром на 170 степени до пола сата. Када се охлади пресеците је уздужно на пола. Можете је пећи и у округлом плеху, па је пресеците на пола. За белу кору добро умутите беланца са додатком шећера и ваниле. При крају додајте сирће и пеците кору у истом плеху најпре на 150 степени, а онда смањите на 100 и оставите до сат времена како би се добро осушила. Ја сам овде направила грешку, јер у оригинал рецепту пише да се пече на 100 степени, али ми је остала доста влажна. Охлађену кору такође поделите на два дела. За крем умутите жуманца, пудинг од ваниле и брашно у мало одузетог млека од наведене количине, па све скувајте у остатак проврелог млека. Када се згусне, склоните, па у млак крем додајте маргарин предходно умућен са прах шећером. На крају у то умешајте и млевене орахе. За грилијаж истопите кристал шећер и додајте орахе. Изручите на уљем подмазан тањир, па када се охлади самељите на машини за орахе или у блендеру.

Торту слажите овим редом: смеђа кора - део крема - бела кора - грилијаж - бела кора - крем - смеђа кора. Одозго торту украсите по жељи шлагом или је прелијте чоколадом.

Торту добро охладите у фрижидеру, па је послужите.

(trpeza)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.

22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.

25. 07. 2025. у 08:55

Коментари (0)

КАД СЕ ПЛОВИ СРЦЕМ, ДРИНА ОСТАЈЕ ЧИСТА: Фондација Mozzart у великој еко-акцији на Дринској регати