СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају

Новости онлине

13. 04. 2025. у 16:00

Торта је феноменалног укуса, погодна и за свечаније прилике.

СТЕЛА ТОРТА: Раскошни, префињени десерт - ужитак у сваком залогају

Фото Printskrin Youtube

Састојци:

За смеђу кору:

  • јаја 5
  • шећер 5 кашика
  • брашно 3 кашике
  • млевени ораси 150 г
  • прашак за пециво 1/2 кесице

За белу кору:

  • беланаца 5
  • шећер 200 г
  • ванилин шећер 1 кесица
  • сирће 1/2 кашичице

За крем:

  • жуманаца 5
  • брашно 3 кашике
  • пудинг од ваниле 1
  • млеко 6 дл
  • прах шећер 150 г
  • млевени ораси 200 г
  • маргарин 200 г

За грилијаж (крокант):

  • шећер 7 кашика
  • сецкани ораси 100 г

Припрема:

Миксером умутите беланца, додавајући шећер, па у умућен шам додајте једно по једно жуманце. На крају лагано умешајте брашно са прашком за пециво и орахе. Кору пеците у већи четвртаст плех обложен пек папиром на 170 степени до пола сата. Када се охлади пресеците је уздужно на пола. Можете је пећи и у округлом плеху, па је пресеците на пола. За белу кору добро умутите беланца са додатком шећера и ваниле. При крају додајте сирће и пеците кору у истом плеху најпре на 150 степени, а онда смањите на 100 и оставите до сат времена како би се добро осушила. Ја сам овде направила грешку, јер у оригинал рецепту пише да се пече на 100 степени, али ми је остала доста влажна. Охлађену кору такође поделите на два дела. За крем умутите жуманца, пудинг од ваниле и брашно у мало одузетог млека од наведене количине, па све скувајте у остатак проврелог млека. Када се згусне, склоните, па у млак крем додајте маргарин предходно умућен са прах шећером. На крају у то умешајте и млевене орахе. За грилијаж истопите кристал шећер и додајте орахе. Изручите на уљем подмазан тањир, па када се охлади самељите на машини за орахе или у блендеру.

Торту слажите овим редом: смеђа кора - део крема - бела кора - грилијаж - бела кора - крем - смеђа кора. Одозго торту украсите по жељи шлагом или је прелијте чоколадом.

Торту добро охладите у фрижидеру, па је послужите.

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ВЛАДИМИР ПУТИН ДАНАС ДАО ПЕТ НАЛОГА РУСКОЈ ВЛАДИ: Чим је саслушао извештај - овако је реаговао