ТРИГОНА: Грчки десерт који се не одбија, а помера границе доброг укуса
Слаткиш који се поједе за трен ока, за праве сладокусце.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г кора за питу (фило тесто)
- 100 г растопљеног путера
За крем:
- 500 мл млека
- 100 г шећера
- 4 жуманца
- 50 г кукурузног скроба
- 1 кашичица ванилин шећера
- 200 мл слатке павлаке
Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Поређајте коре за питу једну преко друге, сваку премазујући растопљеним путером. Исеците на квадрате величине око 10x10 цм. Сваки квадрат савијте у троугао. Поређајте на плех обложен папиром за печење и пеците док не порумене, око 10-15 минута. Оставите да се охладе. У шерпи помешајте млеко и половину шећера, ставите на средњу ватру и загрејте до врења.
У међувремену, помешајте жуманца, преостали шећер, кукурузни скроб и ванилин шећер док не добијете глатку смесу. Кад млеко проври, постепено додајте смесу од жуманаца, стално мешајући док се не згусне. Склоните с ватре, прекријте пластичном фолијом и оставите да се охлади. Умутите слатку павлаку и помешајте са охлађеним кремом. Сваки печени троугао напуните кремом и послужите.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТРОУГЛАСТИ ЧУПАВЦИ: Издашни, сочни и миришљави колачи које сви воле (ВИДЕО)
29. 03. 2025. у 16:00

КАСАТО КУГЛИЦЕ: Одушевиће вас укусом, а брзо и лако се спремају
25. 03. 2025. у 16:00

РЕЦЕПТ ЗА БОСАНСКИ ЛОКУМ: Традиционална посластица која осваја срца (ВИДЕО)
22. 03. 2025. у 15:00

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)