ТРИГОНА: Грчки десерт који се не одбија, а помера границе доброг укуса

Јована Васић

19. 04. 2025. у 16:00

Слаткиш који се поједе за трен ока, за праве сладокусце.

ТРИГОНА: Грчки десерт који се не одбија, а помера границе доброг укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

За коре:
  • 500 г кора за питу (фило тесто)
  • 100 г растопљеног путера

За крем:

  • 500 мл млека
  • 100 г шећера
  • 4 жуманца
  • 50 г кукурузног скроба
  • 1 кашичица ванилин шећера
  • 200 мл слатке павлаке

Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Поређајте коре за питу једну преко друге, сваку премазујући растопљеним путером. Исеците на квадрате величине око 10x10 цм. Сваки квадрат савијте у троугао. Поређајте на плех обложен папиром за печење и пеците док не порумене, око 10-15 минута. Оставите да се охладе. У шерпи помешајте млеко и половину шећера, ставите на средњу ватру и загрејте до врења.
У међувремену, помешајте жуманца, преостали шећер, кукурузни скроб и ванилин шећер док не добијете глатку смесу. Кад млеко проври, постепено додајте смесу од жуманаца, стално мешајући док се не згусне. Склоните с ватре, прекријте пластичном фолијом и оставите да се охлади. Умутите слатку павлаку и помешајте са охлађеним кремом. Сваки печени троугао напуните кремом и послужите.

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.

17. 04. 2025. у 11:29

Коментари (0)

СВЕТСКИ ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ: Пут одрживог развоја