СИТНИ КОЛАЧ ЗА ВЕЛИКИ УЖИТАК: Жербо коцке

Бојана Јовановић

16. 04. 2025. у 14:30

Атрактивно изгледају, богате су орасима и чоколадом, могу дуго да стоје. Потребан вам је још неки разлог "за" да их направите?

СИТНИ КОЛАЧ ЗА ВЕЛИКИ УЖИТАК: Жербо коцке

Фото Shutterstock

Потребно је:

за тесто:

- 200 г масти (или путера)

- 15 г свежег квасца

- кесица прашка за пециво (10 г)

- кашика шећера

- јаје

- 400 г брашна

- 1 дл млека

За фил:

- 200 г шећера

- 350 г џема од кајсије

- 300 г млевених ораха

За глазуру:

- 200 г црне чоколаде

- 2-3 кашике уља

 

Припрема:

Квасац потопите у млако млеко, са шећером, и оставите 10 минута да надође. У дубљој вангли помешајте маст, јаје, прашак за пециво, надошли квасац и брашно и измесите у глатко тесто. Поделите га на три једнака дела, па сваки растањите оклагијом у танку кору. У плех ставите кору, премажите је џемом, поспите шећером и орасима, па цео поступак поновите још два пута, тако да на врху буде кора. Пеците у рерни, претходно загрејаној на 180 степени, 40-ак минута, односно док не поприми лепу, браонкасту боју. На пари отопите чоколаду са уљем, па добијеном глазуром прелијте колач док је још врео, да би се лепше разлила. Када се охлади, сеците и послужите.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.

17. 04. 2025. у 11:29

Коментари (0)

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ: Наслеђе за будуће генерације