СТАРИНСКИ КОЛАЧ И ЗА МЛАДЕ ДОМАЋИЦЕ: Ванилице са орасима
Ко може да одоли ванилицама и да не каже: "Хоћу још" после друге-треће па и пете?

Фото Shutterstock
Потребно је:
- 400 г брашна
- 200 г масти
- 100 г ораха
- 8 кашика шећера
- јаје
- жуманце
- сок од 1/2 лимуна
- рендана кора лимуна
За фил:
- џем по избору
Још:
- 100-200 г прах шећера за „ваљање“
- ванилин шећер или огуљен штапић ваниле
Припрема:
Миксером пенасто умутите маст са шећером. Онда додајте цело јаје и једно жуманце, мутите миксером, па доспите сок од пола лимуна, уз стално мешање. Затим додајте млевене орахе, брашно и рендану кору лимуна. Тесто ће у почетку деловати као да је сипкаво, али не брините, лако ћете га сјединити. Када га ставите на подлогу посуту брашном и полако растањите, дебљине 4-5 мм, биће савршено глатко. Најмањом ракијском чашицом вадите кругове и ређајте их на плех, обложен папиром за печење. Ако немате пек папир, немојте подмазивати плех уљем јер су ванилице довољно масне и неће се залепити. Пеците колачиће само 15 минута, у рерни, претходно загрејаној на 180 степени, али водите рачуна да не потамне. Извадите из рерне, па мажите сваку ванилицу џемом, те је онда саставите другом. Након што сваку спојите, уваљајте их добро у прах шећер, у који сте претходно додали ванилу или ванилин шећер.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)