КРЕМАСТ И ОСВЕЖАВАЈУЋИ: Мус од кајсије

Бојана Јовановић

16. 07. 2025. у 16:00

Мала доза коњака овом десерту даје посебну ноту. Уколико га спремате и за најмлађе, слободно изоставите алкохол, укус ће и даље бити леп.

КРЕМАСТ И ОСВЕЖАВАЈУЋИ: Мус од кајсије

Фото Shutterstock

Потребно је:

  • 750 г кајсија
  • 100 г шећера
  • 5 г желатина
  • 2 кашике коњака
  • 1 беланце
  • 20 г ванилин шећера
  • 200 мл слатке павлаке
  • 60 г шећера
  • неколико кајсија за украс

Кајсије оперите, преполовите и очистите од коштица. Ставите их у тепсију, обложену папиром за печење, и у сваку половину додајте по мало шећера. Пеците их око 15 до 20 минута, у зависности од зрелости воћа, у рерни коју сте претходно загрејали на 180 степени. Мало их прохладите, па их самељите у блендеру (слободно додајте неколико кашика воде ако видите да не можете да добијете пире). Док се кајсије пеку растворите желатин са неколико кашика воде и пустите да набубри. Додајте две кашике коњака, па посуду са желатином ставите у топлу воду да би се отопио. Затим га сипајте у пире од кајсија, све добро миксером умутите и ставите у фрижидер да се стегне. Када воће почне да се стегне, умутите беланце са ванилин шећером, па ставите на страну. У другој посуди умутите слатку павлаку, додавајући, мало по мало, шећер. Потом умућену слатку павлаку и беланце сједините са кајсијама, које су почеле да постају желатинасте. Тако добијену смесу сипајте у посудице за десерт и ставите у фрижидер да се хлади, најмање три сата. Непосредно пред послужење украсите полуткама кајсија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.

13. 11. 2025. у 10:54

Коментари (0)

Штедња – најпоузданији начин да своје планове претворите у стварност