ТРИЛЕЋЕ СА ПИСТАЋИМА: Кремаста посластица за све прилике

Milena Tomasevic

23. 10. 2025. у 09:18

Уз класичну мекану текстуру и богати „три млека“ прелив, ова верзија трилеће колача добија потпуно нову димензију – захваљујући пасти од пистаћа. Савршено за свечане прилике или када желите да се почастите нечим посебним.

ТРИЛЕЋЕ СА ПИСТАЋИМА: Кремаста посластица за све прилике

ФОТО: Novosti

Бисквит

Састојци:

  • 6 јаја
  • 80 гр шећера
  • 10 гр бурбон ванилин шећера
  • 200 гр брашна
  • 6 гр прашка за пециво
  • 100 гр пасте од пистаћа

Припрема:

Умутити беланца са шећером и ванилин шећером у чврст снег. Додавати један по један жуманце, кратко мутити након сваког. Умешати просејано брашно с прашком за пециво, па на крају додати пасту од пистаћа и лагано измешати. Смесу сипати у плех димензија 33x20 цм, обложен папиром за печење. Пећи у претходно загрејаној рерни на 180°C, 20 минута.Извадити из рерне и одмах избости горњу страну бисквита виљушком.

Прелив (три млека)

Састојци:

  • 500 мл млека
  • 500 мл слатке павлаке (млечне)
  • 300 мл кондензованог млека (оставити 2–3 кашике за декорацију)

Припрема:

Све састојке сјединити жицом у већој чинији. Бисквит пажљиво извадити из плеха заједно са папиром за печење. У празан плех сипати половину припремљеног прелива. Бисквит окренути наопако (да доле буде горња страна), ставити у прелив и скинути папир. Лагано притиснути да упије прелив. Избости и ту (доњу) страну бисквита виљушком. Прелити остатком прелива равномерно преко целе површине.

Оставити колач да одстоји у фрижидеру најмање 3–4 сата (идеално преко ноћи).

Глазура

Састојци:

  • 100 гр пасте од пистаћа
  • мало слатке павлаке (колико је потребно да глазура постане кремаста)
  • 1–2 кашике кондензованог млека (за декорацију)

Припрема:

Пасту од пистаћа измешати са мало слатке павлаке док не постане мазива. Прелити преко охлађеног колача и лепо распоредити. Кондензованим млеком направити линије по површини и чачкалицом правити украсе (провлачити у једном, па у супротном смеру за мраморни ефекат).

Колач мора добро да се охлади пре сечења. Најбољи је након неколико сати у фрижидеру – сочан, освежавајућ и богатог укуса. Чувајте га у фрижидеру и конзумирајте у наредна 2–3 дана.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НИКО ИЗ СРБИЈЕ НЕЋЕ ИЋИ У БРИСЕЛ ПРВИ ПУТ У 14 ГОДИНА Вучић: Штитим интересе наше земље, спрема се велики сукоб

НИКО ИЗ СРБИЈЕ НЕЋЕ ИЋИ У БРИСЕЛ ПРВИ ПУТ У 14 ГОДИНА Вучић: Штитим интересе наше земље, спрема се велики сукоб

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да сутра неће отићи у Брисел на самит ЕУ-Западни Балкан јер сматра да мора да штити интересе Србије и додао да ће Србија свакако наставити европским путем.

16. 12. 2025. у 19:58

СРБЕ СУ РАСТРГЛИ, РАСТРГЛИ СУ ЈЕДАН НАРОД Путин жестоко ударио по Европи: Тамо нема цивилизације, само деградације!

"СРБЕ СУ РАСТРГЛИ, РАСТРГЛИ СУ ЈЕДАН НАРОД" Путин жестоко ударио по Европи: Тамо нема цивилизације, само деградације!

ИСПОСТАВИЛО се да на Западу нема никакве цивилизације, већ само континуирана деградација, изјавио је председник Русије Владимир Путин на проширеном колегијуму Министарства одбране Русије.

17. 12. 2025. у 13:13

Коментари (0)

Здравље без граница: Право, а не привилегија