ТРАДИЦИОНАЛНА БАКЛАВА СА ОРАСИМА: Рецепт за савршену старинску посластицу - Онако како се одувек правила

Milena Tomasevic

02. 12. 2025. у 12:00

МИРИС истопљеног маслаца, хрскавих танких кора и богатих ораха неодољиво подсећа на старинске кухиње и породична окупљања.

ТРАДИЦИОНАЛНА БАКЛАВА СА ОРАСИМА: Рецепт за савршену старинску посластицу - Онако како се одувек правила

ФОТО: Novosti

Донoсимо вам проверени рецепт за традиционалну баклаву са орасима — онако како се одувек правила: сочна, мирисна и сјајно карамелизована, савршена за празнике, славе или посебне прилике.

Састојци:

Димензије плеха: 32 × 22 cm

Шећерни сируп 

  • 800 мл воде
  • 500 гр шећера
  • 1/2 лимуна

Баклава

  • 500 гр танких кора за баклаве
  • 500 гр крупно млевених ораха
  • 100 гр шећера
  • 1 ванилин шећер
  • 3 кашике презли

За премазивање кора

  • 150 гр отопљеног маргарина или маслаца
  • 100 мл уља

Припрема:

1. Шећерни сируп

У шерпу сипајте воду и шећер и загревајте до кључања. Када проври, смањите ватру и кувајте око 10 минута. Пред крај додајте кришке лимуна, угасите ринглу и оставите да се сируп охлади. Врућа баклава се прелива хладним сирупом.

2. Припрема кора и ораха

Раздвојите и пребројте коре. По потреби их прилагодите димензији плеха. Орахе самљите тако да има и финих и крупнијих комадића. Помешајте орахе са шећером, ванилин шећером и презлом. Маслац отопите и помешајте са уљем.

3. Слагање баклаве

Редослед је: 3 коре – 1 слој ораха – 3 коре – 1 слој ораха, и тако редом док се материјал не потроши. Свака кора се попрска и премазује мешавином маслаца и уља. Гoрњи слој затворите кором, премажите је и оштрим ножем исеците баклаву на ромбове или коцке.

4. Печење

Пеците у загрејаној рерни на 180°C – 20 минута. Када порумени, смањите температуру на 150°C и наставите да печете/сушите 40–50 минута.

5. Преливање и хлађење

Извадену баклаву оставите да одстоји 5 минута, затим је полако прелијте хладним сирупом у више наврата, кашику по кашику. Оставите да се потпуно охлади на собној температури, затим ставите у фрижидер. Најбоље је да одстоји 12–24 сата, како би се сав сируп равномерно упио и баклава постала мека, сочна и стабилна.

Уживајте!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ВУЧИЋА: За годину и по дана суочићемо се са великим ратом, нико више не жели да слуша другу страну

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, на форуму "ГЛОБСЕЦ БЕЛТАЛКС: Београдски економски разговори", да више нема рационалности у међународној политици и да се ускоро спрема велики сукоб.

09. 12. 2025. у 20:57

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ХРВАТСКА У ШОКУ: Ево шта су гробари из Београда урадили Бед блу бојсима, навијачима ФК Динамо Загреб! (ФОТО)