МИЛОШ У БАКУУ "СКУВАО" МЕДАЉУ: Наставник средње школе из Инђије заблистао на кулинарском такмичењу у Азербејџану
КАДА неко из срца и душе ради оно што воли, успех не може да изостане. Зато и не чуди што се Милош Новаков (23),наставник Средње школе "Др Ђорђе Натошевић" у Инђији, са својом екипом: колегом из Смедерева Жарком Јовановићем и студентом Матеом Таубнер, са међународног кулинарског такмичења "Голд Схан 2025", у Азербејџану, вратио као вицешампион. Са сребрним одличјем на грудима.

ФОТО:Приватна архива
Српски национални тим, једини који је представљао нашу земљу, најпре је заблистао у финалу, пласирајући се на прво место. Тај успех их је одвео у суперфинале у ком су постали вицешампиони, заузевши друго место.
Радостан због великог успеха и не кријући задовољство што су својим одабиром менија, али и укусом и изгледом јела, успели да изборе висок пласман и да на најлепши начин представе Србију. Милош вели да није било лако надметати се са око 350 такмичара, распоређених у 12 националних тимова, али да су се сви у екипи својски трудили да у што бољем светлу представе нашу земљу.
Из разговора с њим одмах постаје јасно да и он и његов тим доживљавају кулинарство као врсту уметности. Зато смо га питали, шта су као врсни кулинари представили од јела, са каквим ђаконијама и залогајима су изашли пред жири?
- За предјело смо одабрали карфиол, док се на менију за главно јело нашла пилетина пуњена младим луком, џемом од кајсија, на пиреу од батат кромпира и парадајза - одговара нам.
Велику креативност показали су и када је требало, после доброг јела да се заслади. Уследио је десерт, а они су се одлучили да то буде колач од шаргарепе.
- Определили смо се за обичне намирнице, оне које се могу наћи у свакој башти код нас. Заиста смо се максимално потрудили да све буде лепо на око, и да тако привуче пажњу, али, наравно, и да све буде укусно - казује нам Милош, још под утиском такмичења које је одржано крајем маја у Бакуу, главном граду Азербејџана. - Успели смо да се пласирамо у финале, а затим смо са још три национална тима "укрстили варјаче" у суперфиналу, и заузели друго место.
Млади кувар истиче да му је била част да представља нашу земљу на интернационалном кулинарском такмичењу, и да је висок пласман резултат труда који су уложили.
- Била ми је велика част да представљам Србију на овом међународном такмичењу у Азербејџану - вели Милош, додајући да је резултат тог труда медаља коју је донео кући. - Овај успех за мене има вишеструки значај, не само као лично признање за труд и посвећеност, већ и као прилика да својим ђацима покажем колико је важно веровати у себе, радити вредно и никада не одустајати.
Наш саговорник сматра да је школовање на Високој хотелијерској школи у Београду допринело његовом знању које данас примењује и даље развија, како у профресионалној кухињи, тако и у раду са младим талентима.
- Као члан Кулинарске федерације Србије и професор у образовању будућих кувара, верујем да овакви резултати инспиришу младе да теже изврсности и постављању високих циљева - каже Милош. - Са 23 године, колико имам, поносан сам на своја досадашња достигнућа, али верујем да је ово тек почетак.
А, љубав према кулинарству, Милош гаји још из детињства. Као дечак, у родној Војки је знатижељно у кихињи посматаро како мама Драгана и бака Мирјана, вешто припремају оброке за породицу, посебно за недељну трпезу.
Још тада је размишљао да изабере куварски позив, и жеља му се испунила.
Чувени Карапанџа у жирију
НА овогодишњем такмичењу у Азербејџану, где је прошле године освојио две медаље, Милош је упознао и славног кувара Стеву Карапанџу, који је био у интернационалном жирију.
- Леп је осећај био уживо видети човека који је чувен у свом послу и дан--данас популаран - искрен је Милош. - Волео бих да своје ђаке видим на такмичењима и да пробам њихова јела.

ВЕШТАК ОТКРИО ЈЕЗИВЕ ДЕТАЉЕ О ДЕЧАКУ УБИЦИ: Ево зашто је Коста пуцао на чувара школе, није га потресло сазнање кога је све убио
ЗАКЉУЧИЛИ смо да је Коста био способан да управља својим поступцима у време извршења злочина и да та способност није била битно смањена. Постоји једна краткотрајна ометеност, за период у учионици за који он каже да нема сећања, али он је све радио по плану. То указује да је он управљао својим поступцима.
05. 06. 2025. у 17:05

СРПСКА ПОСЛА: Никола Јокић запањио свет! Вратио се у Србију и урадио ОВО (ВИДЕО)
НИКОЛА Јокић је најбољи кошаркаш планете, али дајте му лопту и биће најбољи у сваком спорту. То је показао још једном.
08. 06. 2025. у 08:54

"ДЕФИНИТИВНО КРАЈ!" Верица и Вељко саопштили коначну одлуку
МОДНА креаторка Верица Ракочевић недавно је прославила 40 година успешног рада.
17. 06. 2025. у 17:39
Коментари (0)