И КУВАРИ ИДУ ЗА ВЕЋОМ ПЛАТОМ: Угоститељство годинама деградирано занимање у БиХ и РС – у иностранству зараде до 2.500 евра

Т. ЦВИЈЕТИЋ

20. 07. 2022. у 07:52

ГОДИНАМА већ кувари из Српске иду пут иностранства, масовно одлазе у Словенију, Хрватску, Италију, Аустрију, а неки чак и даље.

И КУВАРИ ИДУ ЗА ВЕЋОМ ПЛАТОМ: Угоститељство годинама деградирано занимање у БиХ и РС – у иностранству зараде до 2.500 евра

Фото: Приватна архива

Саговорници "Новости" истичу да кувари махом одлазе из Бањалуке, јер су њихова примања изван граница Српске од 2.000 до 2.500 евра. Добар кувар не може достићи та месечна примања у Српској.

- Угоститељство је деградирано занимање у БиХ и Српској, кувари и конобари су много цењенији и у суседним земљама, али и у Аустрији и Немачкој, него у Српској - казао је Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС и додао да кувари не могу да раде за 1.000 и 1.200 КМ.

Како каже Татић, услов да би се радници задржали у Српској је да имају сигуран посао, и да комплетну плату примају преко текућег рачуна, да буду стимулисани кроз плату, да имају слободне дане.

Наглашава да млади кувари морају улагати у своје искуство, и да морају имати знање, јер како каже до врхунског кувара стиже се радом.

FOTO: Novosti

Жељко Татић

- Веома лепо занимање, у овом послу сам 32 године. Онај ко воли да ради овај посао он ће да ради, поготово у кулинарству, јер је оно подигнуто на један ниво. Квалитетан кувар ће бити признат, биће признат и у Бањалуци. Морају млади кувари да схвате да треба да иду корак по корак - говори Жељко Татић и истиче да младе куваре који долазе на едукацију стимулише оном познатом "Пут до женског срца води преко тањира".

Познати бањалучки кувар Реља Димитријевић, еxecutive chef у луксузном салону "Вила Слатина", објашњава да где год се налазили, што се тиче рада који носи куварски посао, он носи исту тежину, и додаје је овде посао теже организовати због самог стандарда живота и нашег менталитета.

УНАПРЕЂУЈЕ КУЛТУРУ И НАЧИН ЖИВЉЕЊА

РЕЉА Димитријевић је каже да је куварски посао дефицитаран у Српској и да није сигуран да ће се у блиској будућности нешто променити, те сматра да је то задатак који остаје генерацијама које долазе.
Наглашава да је кулинарство један сегмент који унапређује културу и начин живљења једног друштва.

Сматра да где год да се неко одлучи за рад, било то овде или у иностранству, људи треба да буду срећни.

- Ја своју децу одгајам да су они становници земаљске кугле и да не постоје никакве границе, да проведу живот тамо где ће бити срећни - каже Реља.

Кухиња је специфична, као и свако друго занимање, а као кључно у овом занимању Димитријевић истиче поштовање рада и ангажмана.

- Ја у кухињи чујем разне звукове, један од најупечатљивијих звукова је када капљица зноја падне и одзвони о плочицу, а та је капљица есенција емоције и зове се - поштовање. Можда би пре новца требало размислити о речи поштовање. По мени је то кључ сваког односа - додаје Димитријевић.

Фото: Приватна архива

Реља Димитријевић

Реља је постао шеф кухиње са само 23 године, али поручује да се успех мери по томе, колико је неко био човек.

- Замислите колико има кухиња у свету, а замислите онда колико има шефова кухиња, онда ћемо се сложити заједно да није претерано велики успех бити шеф кухиње. Поновићу још једном као и много пута до сада, мислим да успех нема никаквих додирних тачака са послом којим се бавим - каже Димитријевић и закључује:

- Можда успех лежи сасвим негде другде. Можда је успех када будемо стари људи и када се погледамо у огледало да смогнемо храбрости да себи кажемо "био сам човек".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НЕМАЧКИ БИЛД: Руси незаустављиво напредују - Ускоро крећу борбе у Дњепропетровској области, тамо никада нису били

НЕМАЧКИ БИЛД: Руси незаустављиво напредују - Ускоро крећу борбе у Дњепропетровској области, тамо никада нису били

РУСКИ војници настављају напредовање и сада се налазе свега 7 километара од Дњепропетровске области Украјине, где "до сада није било копнених борби". Ово се наводи у чланку немачког листа Билд, који је написао новинар Јулијан Репке.

04. 01. 2025. у 15:35

БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио

БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио

ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.

03. 01. 2025. у 20:35

НЕЋЕ ОНО ТЕБЕ ПРАВИТИ СРПКИЊОМ Потресна исповест - крвник јој убио мужа на Цетињу, па је позвао телефоном: Рекао је и спустио слушалицу

"НЕЋЕ ОНО ТЕБЕ ПРАВИТИ СРПКИЊОМ" Потресна исповест - крвник јој убио мужа на Цетињу, па је позвао телефоном: "Рекао је и спустио слушалицу"

ЦЕТИЊЕ се није опоравило од стравичног масакра од пре скоро три лета, а на самом почетку ове године отворене су нове страшне ране.

04. 01. 2025. у 14:52

Коментари (0)

ТАТА МОДРИЋ И НИКО ЈОШ ДУГО: Лука оборио још један невероватан рекорд Реал Мадрида и ушао у историју