АЈВАР УВЕК ИСПЛАТИВ: Приводи се крају сезона припремања зимнице у Српској
ДОМАЋИЦЕ приводе крају сезону припремања слане и слатке зимнице. На полицама је већ увелико ајвар, пинђур, љутенице, разне зимске салате, али и џемови... Многе од њих за "Новости" кажу да се и поред актуелних цена поврћа и воћа, увек више исплати домаћа зимница него готова из продавнице.
Марија Б. из Добоја каже да је за припрему ајвара ове сезоне потрошила око 100 КМ.
- Исплати се, како да не, укусно је, без конзерванса и других хемикалија, економски исплативо, иако година није климатски била наклоњена воћу и поврћу па је род умањен и до 50 одсто у односу на прошлу годину - говори Марија и објашњава да највише праве ајвар, туршију, шарену салату, салату од цвекле, краставаца, паприка, као и купус у главицама.
Како каже Марија, килограм парадајза у Добоју кошта око пет КМ, паприке црвене за ајвар су око 3,5 КМ, док су јефтиније ако се купују "на више", односно на џак или кутију.
- Бабуре паприке су око 3,5 КМ, карфиол четири, а паприке фефероне су пет, док је купус око 2,5 КМ, колико износи и патлиџан. За бели лук треба платити осам КМ по килограму, краставци су око 3,5, а шаргарепа четири марке - казала нам је Добојка.
Цене више него лане
ЦЕНЕ су високе, парадајз и краставци су доста скупљи него прошле године и паприка рога, сваки дан виша цена. Килограм паприке рога се креће од 2,50 до 3,50 КМ, патлиџана од две КМ, купуса 1,50 КМ, а ко купује на велико од 60 до 80 пфенига. Краставаци су 2,50 КМ конзумни, а крупнији од 3,50 КМ до пет КМ, у зависности од величине и свежине, кажу на бањалучкој пијаци.
Јока Л. из Шамца говори да је година била тешка али су успели да произведу домаће поврће.
- Пошто је паприка домаћа, спремам за зимницу киселу, остављам је у замрзивач. Лепо је када зими имамо домаће поврће на столу. Правим и салату са киселим краставцима, она одлично иде уз разне специјалитете - говори Јока.
Додаје да су у Модричи и Шамцу паприке по три КМ. Пензионери купују на килограм јер је њима тешко била шта да купе - каже Јока и додаје да је спремила сатараш за замрзивач, а правила је и џем од домаћих јабука.
Божана Грубор са бањалучке пијаце каже да људи углавном купују викендом када имају више времена.
- Купују краставце, парадајз, црвену паприку. Прави се ајвар, кисели се купус - поручује Божана.
У продавницама се ајвар, у зависности од квалитета, може наћи од пет КМ па све до 18 КМ, тегла шарене салате кошта од три до осам КМ, док је стандардна тегла краставаца од три до пет марака...
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
ТИТОВ СИН СЕ ТУЖИ СА ХРВАТСКОМ: ОЗНА га натерала да потпише да се одриче наследства
ИМАЊЕ Јосипа Броза Тита у Самобору у Хрватској, удаљено само километар од центра града, некада је била једна од његових приватних резиденција.
12. 01. 2025. у 20:00
Коментари (0)