БИЗНИС САЗДАН ОД ДЕЧЈЕ ИГРЕ: Менаџерка из Ниша отворила своју фирму уместо да чека посао у струци
ЈОВАНА Митровић Ранђеловић из Ниша одрасла је на домаћој тестенини али јој никада није пало на памет да ће једног дана живети од тога. Као успешан студент Економског факултета маштала је да гради каријеру менаџера, али су је путеви, не њеном кривицом, одвели на другу страну.
Није имала стрпљења да чека посао у струци већ сада своје менаџерске способности показује тако што пробирљивом тржишту, које цени домаће производе, продаје оно што сама направи.
- Правила сам резанце за супу по бакином рецепту и размишљала како имам доста па би могла послати и сестрама. У том тренутку ми је синула идеја - зашто ја не бих правила тестенину? То је оно што ја умем и волим да радим и могла бих одмах сутра да почнем. Разгласила сам родбини и пријатељима да сам почела тиме да се бавим, они су разгласили својим пријатељима - присећа се Јована како је дошла на идеју и колико је била срећна када је продала прву кесицу.
Признаје да јој је пуно помогло што је још као дете волела да буде поред баке када се спремала тестенина. Обично једном месечно би се правиле кућне "залихе".
- Дугачке, беле столњаке је бацила преко стола и тесто је настављала ту да израђује. Затим је оклагијом развлачила јуфкице, онда би прешла на стару машину за резанце и истањила максимално што може. Те танке, неправилне траке је ређала на столњаку, једну до друге и остављала да одстоје. Затим је тракице резала на машини, тако што би она држала тесто, а ја окретала ручку машине. Бака би их уваљала у брашно и бацила на столњак да се суше до сутрадан - присећа се Јована породичног рецепта.
Она се чак и преселила да живи на селу, тако да је сада са породицом мештанка Малче, надомак Ниша.
- Започети свој бизнис зна да буде компликовано, али није немогуће. Велика је заблуда да нам за отварање фирме треба велика сума новца. Почните са оним што имате на располагању, па ћете временом обезбедити све што вам је потребно да унапредите пословање. Млади су способни, а иде им на руку што се релативно лако долази до информација, тако да треба сањати, треба се усудити и борити се - каже Јована.
ДЕЗЕРТ
СВИМА су познати резанци за супу, а занимљиво је што Јована за сладокусце прави и тестенину са какаом. Вели да је Италијанима ова комбинација омиљена. Сви њени производи су без адитива и шећера.
- Тестенине бојим, односно обогаћујем поврћем од којег добију и дивну, природну боју која је деци посебно занимљива - каже наша саговорница.
ПРОПАДА ЛАЖНА ДРЖАВА: Светска банка упозорава Приштину - Имате највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи
ТАКОЗВАНО Косово има највишу стопу сиромаштва и незапослености у Европи, упозорила је заменица директора Светске банке за Косово Џејн Спроустер истичући да Приштина што пре мора да пређе на модел конкурентног економског раста који обезбеђује више радних места и бољи квалитет живота, преноси Телеграфи.
05. 01. 2025. у 16:19
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)