ИНЖЕЊЕР ГЉИВЕ ЗНА "У ПРСТЕ": Драган Куглер из Ниша некада био пословни човек, а сада другује са природом
ПРЕ само четири године Драган Куглер познавао је само три "кафанске" гљиве а то су лисичарка, вргањ и шампињони, а сада се може похвалити да је на његовој листи чак 350 врста печурака које расту надомак Ниша, на Поповој глави.
 
                                                                                    Фото Приватна архива
После рада на железници и приватног бизниса, Драган се потпуно посветио гљиварењу, али и упознавању флоре у околини села Чамурлије где живи са породицом. Усавршио је прављење тинктура од лековитих гљива, а његова водњика је еликсир који "диже из мртвих".
Драган не крије да је одрастао на нишком асфалту и да га до пре неколико година није много занимао биљни свет. Како је од једног урбаног пословног човека постао природњак не уме ни сам да објасни, али у суштини те промене лежи засићење трком да се заради.
- Добровољно сам отишао из Железнице јер сам хтео да се посветим расвети у архитектури. Добро ми је ишао посао, али сам изгубио себе. Пресељење из центра града у Чамурлије било је мој спас - присећа се Драган.
У просеку, препешачи од 10 до 20 километара дневно, па је у тим "лутањима" почео да открива за њега нови свет, гљиве и биљке су му постале преокупација.
- Сезона гљива траје од марта до новембра и сваки месец има своју "звезду". Од мартовске која је законом заштићена и не сме да се бере, преко смрчка, ђурђевке, шљивовке, лисичаре, вргања, рујнице, пужевице, пањевчице, јудиног увета... - календарски набраја Драган који се посебно посветио лековитим гљивама, као што су реиши, смрдљиви стршак, ћуранов реп, брезова губа и чага.
Наш саговорник истиче да у нашој земљи за јело користимо 15 до 20 врста печурака, у Европи 50 до 80, али зато Кинези једу од 300 до 400 различитих гљива.
- У свету се велики новац улаже у истраживање гљива а када сам ја почео да се интересујем за ову област, на располагању сам имао само пет докторских дисертација. Поред моје упорности и интернета, научио сам доста тога. Тинктуре правим двоструком екстракцијом и моја је препорука онима који их користе да обавезно додају и неколико капи лимуна, јер он ослобађа полисахариде и минерале - саветује Куглер.
НЕМАЦ
ДРАГАНОВ деда по оцу Михаил је Немац из Келна, који је дошао у посету рођацима. У Војводини је и упознао Драганову бабу, са којом се оженио...
 
Фото Приватна архива
СТАРО СЛОВЕНСКО ПИЋЕ
СТАРО словенско пиће прави се од шумског воћа, лековитог биља и воде, а поступком природне ферментације добија се јединствен напитак киселкастог укуса. Може се и засладити медом.
- Моја водњика има 15 врста воћа и неколико врста лековитог биља, почнем са дивљим јабукама, а завршим са мушмулама. На килограм воћа додаје се 2,5 литара воде. Колико се сока источи толико се додаје вода и тако преко целе године - открива нам Куглер свој рецепт.
Препоручујемо
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
Коментари (0)