ЧУВАРИ ВЛАШКЕ И СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ: Одржано десето издање етно-фестивала "Бељајка" код Деспотовца (ФОТО)
БРДОМ изнад манастира Бела црква, из 14. века, последњег дана викенда се ширио мирис гулаша, пасуља, купуса са овчетином, печене јагњади и разних ђаконија - све са препуних штандова на којима су биле изложене и разноврсне рукотворине.
После две године паузе због пандемије, учесници и посетиоци Десетог етно-фестивала "Бељајка" су на отвореном уживали у храни припремљеној на старински начин, те допринели очувању традиционалне културе, односно материјалне, духовне и социјалне баштине српског и влашког народа овог краја.
- Током претходног Фестивала смо направили највећи качамак у Србији, пречника 120 центиметара, а ове године је био нешто шири од метра... Не можемо увек да будемо рекордери - шали се Илија Маргарановић из Бељајке, члан удружења грађана "Бела црква" које је са МЗ и Општином у Деспотовцу било организатор.
Што се такмичарског дела тиче, најбројнија и најмлађа је била екипа из села Ломница.
БОРАНДЕУ ОД ЦАРСКОГ МЕСА
ЗАПАЖЕН је био и влашки специјалитет борандеу, који се прави од царског меса, односно трбушине свиње, а некад се спремао само за Божић.
- Месо се ситно исецка и кува сатима, а онда се додаје пројино брашно које се меша чуркалом, тако што се врти међу длановима. То је наше старинско јело, а припрему учимо још као девојчице, одмалена - каже Јаворка Брандушановић.
- Наш гулаш је јединственог укуса јер смо убацили месо јазавца, које смо седам дана држали у пацу. Иначе, ми из "Моравских пустолова", те чланови екипа "Натуристик" из Београда и "Рајачке пивнице" из Неготина, најпре смо скували "заједничке основе", а онда зачињавали свако за себе - објашњава Душан Трифуновић.
Будући кувари из Техничке школе у Деспотовцу су се подичили погачом, пројом и руским капама на ресавски начин, те парикама пуњеним сувим месом и старинским колачима.
РАЗНОВРСНА ПОНУДА
- СУПРУГ Петар и ја аронију узгајамо на 60 ари, па уберемо око тону и по. Син Зоран, снаја Драгана, те унуци Марко и Милош од ње производе хладно цеђени сок, слатко, џемове, ракију и ликер, а сертификат нам омогућава да снабдевамо и апотеке - каже Драгица Мишковић (на слици лево) из породичног пољопривредног газдинства у Медвеђи код Деспотовца, док је Оливера Давидовић (на слици у кругу, са унуком), из удружења "Златне руке Стењевца", на продају нудила декупаж и зимницу.
Мени је, каже ученица завршне године Ана Стојановић, настао у сарадњи са професором Дејаном Новаковићем, па никоме није било тешко да део распуста "потроши" на манифестацију са које су зараду од продаје ђаконија поделили на равне части.
Препоручујемо
ОЖЕНИО АЛИГАТОРА: Несвакидашња свадба у Мексику, "млада" везана због угриза (ВИДЕО)
01. 07. 2022. у 23:45
ОЧУВАЊЕ ИДЕНТИТЕТА ВЛАХА: "Гергина" на Фестивалу Влаха Балкана у Северној Македонији
12. 07. 2022. у 17:00
ПАНИКА У ПРИШТИНИ: Кикл добио мандат за формирање нове аустријске владе, за њега Косово није држава
ЛИДЕР крајње десничарске Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл добио је данас мандат за формирање нове аустријске владе, а његова странка упутила је прошле године предлог резолуције аустријској Скупштини којом захтева да се парламент изјасни против признања тзв. Косова.
06. 01. 2025. у 19:41
ОВО ЈЕ УБИЦА ИЗ ЈАГОДИНЕ: Власник кафане и други мушкарац га тукли, он се вратио са "шкорпионом" и запуцао (ФОТО)
НАПАДАЧ који је вечерас убио власника кафане у Јагодини Дејана Михајловића (55) и ранио још једно лице је Саша Милосављевић Бабац (47), који има дебео досије, а осуђиван је за више кривичних дела, покушај убиства, насиље у породици.
06. 01. 2025. у 21:25
НИЈЕ САМО НОВЧИЋ: Шта се још ставља у божићну чесницу
ЗНАТЕ ли шта све може да се убаци у чесницу и чиме је допуштено заменити новчић?
05. 01. 2025. у 10:17
Коментари (0)