"ПОМОРСКИ ВОЈВОДА ИЛИЈА ГОЈКОВИЋ": У Дреновцу прво представљање књиге о чувеном генералу
У ОКВИРУ манифестације „Дани паприке“ у Дреновцу у суботу, 27. августа, у том селу јавности ће први пут бити представљена недавно објављена књига „Поморски војвода генерал Илија Гојковић“.
Аутор Младен Стевић, иначе официр у пензији и председник параћинског Удружења војних пензионера, на 240 страница објавио је све доступне податке о чувеном генералу, родом из Дреновца, једином који је погинуо у Великом рату, покошен рафалом из немачке подморнице на коју је претходно пуцао.
Издавачи књиге су Библиотека „Др Вићентије Ракић“ и Удружење бораца отаџбинских ратова (УБОР). Како је у рецензији написао пуковник у пензији Радован Тачић, аутор је одважно и храбро успео да извуче из заборава један светао лик из српске историје и хронолошки и сликовито предочио је све релевантне податке о њему садашњој генерацији.
Књига је финансирана буџетским средствима Општине Параћин, а промоција је заказана за 20 сати на отвореној сцени испред Дома културе у Дреновцу.
Након упознавања са књигом, публика ће бити у прилици да погледа премијеру екранизоване представе „Илија Гојковић – српски ђенерал се никада не предаје“.
МАСК ШОКИРАО О ЗЕЛЕНСКОМ: Он је шампион свих времена, извео једну од највећих пљачки САД-а
ИЛОН Маск, амерички милијардер и будући шеф комисије за смањење савезне владе у администрацији новоизабраног председника САД Доналда Трампа, назвао је Владимира Зеленског шампионом свих времена за „једну од највећих пљачки“ Сједињених Америчких Држава.
30. 12. 2024. у 15:29
ДРАМА У КОМШИЛУКУ: Откривена непозната летелица, становници упозорени да потраже склоништа
РУМУНСКИ радарски системи открили су синоћ мали летећи објекат, за који се сумња да је дрон, који је ушао у национални ваздушни простор до шест километара у југоисточном округу Тулчеа, саопштило је министарство одбране Румуније.
27. 12. 2024. у 09:23
ИСТИНА О СЛАНИНИ И СВИЊСКОЈ МАСТИ: Стручњаци откривају - шта заиста једемо
ТРАДИЦИОНАЛНЕ намирнице попут свињске масти, сланине и лука заузимају посебно место у кулинарској традицији многих регија, посебно на овим просторима.
31. 12. 2024. у 15:10
Коментари (0)