ЗАЛОГАЈИ С ЈУГА НА ИСТОМ МЕСТУ: У Нишу отворен први Дегустационо-едукативни центар како би се сачувала домаћа јела

Ј. ЋОСИН

25. 01. 2023. у 08:15

АЈВАР, роштиљ, домаћи џемови, пеглана кобасица и остала традиционална јела са југа Србије, од сада ће, сви који дођу у Ниш, моћи да се пробају на једном месту - у Дегустационо-едукативном центру, који је отворен у Улици Косовке Девојке.

ЗАЛОГАЈИ С ЈУГА НА ИСТОМ МЕСТУ: У Нишу отворен први Дегустационо-едукативни центар како би се сачувала домаћа јела

Фото Ј. Ћосин

Осим да сачува од заборава домаћу кухињу, циљ Центра је и промоција финалних производа с југа, а на чијим ће амбалажама стајати жиг "Залогај југа", који ће указивати да је то бренд на југу Србије, у Нишавском, Јабланичком, Пчињском, Пиротском и Топличком округу.

- Овде могу да се пробају традиционална јела којима се поносимо и која треба да буду присутна у нашим хотелима и ресторанима. Ово је јединствени објекат у Србији, а намена му је пре свега дегустација производа са југа Србије. Ми на овај начин желимо да умрежимо пољопривредне произвођаче који су из наших крајева и угоститељске објекте и туристе. На неки начин желимо да појачамо видљивост наших производа и квалитета које ово подручје пружа у својим намирницама - каже председница Удружења угоститељско-туристичких посленика и једна од руководилаца центра Анчица Димитријевић.

Николија Динић, Фото Ј. Ћосин

Анчица Димитријевић, Фото Ј. Ћосин

Осим дегустације производа, Центар ће биће отворен за младе људе који желе да стекну или усаврше кулинарско умеће.

- Ми већ годинама успешно радимо едукације у сфери угоститељства и туризма. Сада је ово прилика да имамо свој објекат где ћемо на много вишем нивоу радити едукацију наших чланова, већ школованих угоститеља и оних који то нису, а желе да буду. Ово је једна нова прилика за све оне који воле угоститељство - рекла је Анчица.

Ученица угоститељске школе из Ниша Николија Динић међу првима је постала члан Дегустационо-едукативног центра.

- Ово је прилика да научим све оно што можда нисам у школи, да оплеменим своје знање, да учествујемо у различитим такмичењима којима представљамо како Удружење, тако и себе и нашу школу и да усавршимо себе и представимо се широј публици. Када завршимо школу, моји планови су да наставим да учим и постанем професионални кувар, да останем у Удружењу и да освајам нове медаље - рекла је она.

ФИНАНСИЈЕРИ

ДЕГУСТАЦИОНИ центар је део пројекта "Залогај југа" који реализује Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниш. Пројекат је финансирала Европска унија, у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма "ЕУ Про плус". Вредност је 55.000 долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

РЕАКЦИЈА ИЗ БУГАРСКЕ: Помињу Цецине корене - ево како је бране после инцидента у Северној Македонији

РЕАКЦИЈА ИЗ БУГАРСКЕ: Помињу Цецине корене - ево како је бране после инцидента у Северној Македонији

ФОЛК звезда Светлана Цеца Ражнатовић пре неколико дана одржала је концерт у Северној Македонији, који је био обележен инцидентом, када се певачица у Велесу огрнула бугарском заставом.

04. 11. 2025. у 07:44

Коментари (0)

МЕЂУНАРОДНИ ДАН РЕЗЕРВАТА БИОСФЕРЕ: Очување природе као основа одрживе будућности