СУПА ОД ОТПАДА ЗА СПАС ПЛАНЕТЕ: Изум средњошколаца из Ниша - "Коцке" од органских остатака чувају животну средину
ЂАЦИ Угоститељско-туристичке школе у Нишу основали су ученичку компанију "Нифуд", да би тржишту понудили иновативан, здрав и еколошки веома значајан производ са поруком "Кувајмо паметно - спасимо планету"!
FOTO: Privatna arhiva
Јер, током школске праксе приметили су да има много органских остатака хране који се могу још употребити, па су отишли корак даље и темељнијом анализом дошли до процене да се у Србији годишње баци до 770.000 тона хране.
- Чак 90 одсто тог отпада завршава на депонијама и емитује штетне гасове, те загађује водене ресурсе, док се са друге стране најсиромашнија домаћинства боре да обезбеде храну за себе - открива менаџер компаније Вук Јованчић, ученик друге године који је у свом тиму окупио и Луку Марковића, менаџера производње, Милоша Тошева, менаџера финансија, Момчила Митровића, менаџера куповине и продаје, као и Милицу Тодоровић, менаџера маркетинга.
И, управо Милица прецизира да, због неадекватне исхране, има све више гојазне деце и људи са дијабетесом, или повишеним крвним притиском.
- Имајући у виду да се тек један одсто светске популације изјашањава као веган, јасна је потреба да овакви производи нађу на полицама маркета. Зато смо, после анализе тржишта и анкетирања, дошли на идеју да направимо домаћу, здравију варијанту коцке за супу, са високом хранљивом вредношћу, без додатних појачавача укуса и адитива, која би била јединствен производ намењен свима - објашњава Милица Тодоровић и додаје да би се коришћењем овог производа здравије хранили, уз смањењм количине отпада који не би угрожавао животну средину, а продаја би утицала и на развој привреде.
Главни састојци производа компаније "Нифуд" су шаргарепа, целер, црни лук, бундева, пашканат, целер, першун, ловоров лист...
- Наш производ је препун витамина А, Ц и Б, те фолне киселине, гвожђа и магнезијума, који имају широк спектар позитивних ефеката на здравље човека. Специфичност у домену сировина представља коришћење тропа шаргарепе и бундеве који настају као отпадак индустријском производњом сокова, представљајући својеврсни пример заштите животне средине и одрживог развоја. Компанија је склопила уговор са пољопривредним газдинством које се бави производњом сокова од поврћа које гаје на својим парцелама - додаје менаџер производње и најмлађи у тиму, Лука Марковић, најављујући да ће ученици Угоститељско-туристичке школе учествовати и на Регионалном такмичењу ђачких компанија југоисточне Србије.
Препоручујемо
ЗНАЊЕМ ДО ПОСЛА: У Нишу представљен програм који ће помоћи младима да пронађу посао
28. 02. 2023. у 18:25
ШТЕДИШЕ ЗА ПРИМЕР: Међу градовима са највећом уштедом струје у јануару и Ниш
28. 02. 2023. у 12:43
УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
САЊА РАСКИНУЛА ВЕРИДБУ: Рекла сам му "да" па схватила да је ипак "не"
ВОДИТЕЉКА Сања Маринковић угостила је певачице, Раду Манојловић, Тијану Дапчевић, Вању Мијатовић, певаче Бојана Васковића из Леxингтон бенда и Мирзу Селимовића.
01. 11. 2025. у 10:39
Коментари (0)