ТОВЉЕНИЦИ ИСПЛАТИВИЈИ И УКУСНИЈИ: Свињокољ у Чачку траје целе зиме јер је месо у трговинама многима прескупо
ВИСОКЕ цене свињског меса и прерађевина, попут пршуте, сланине или чварака, у трговинама и касапницама, натерале су многе Чачане да се врате узгоју товљеника за клање.

Фото В. Илић
Пошто је у градској средини законом забрањено узгајање стоке, доста је оних који су у својим давно напуштеним сеоским имањима или у домаћинствима својих рођака у селу поново напунили свињце. Они који немају ту могућност, често од сеоских домаћина купују товљенике и тако себи са доста мање трошка обезбеде квалитетно месо.
Рачуница је проста, и на страни је управо оних који се одлуче на овакав потез. Јер тренутна цена товљеника у чачанском и драгачевском крају је око 280 динара по килограму. Од добро ухрањене свиње од око 100 килограма, може да се, кажу домаћини, добије око 50 килограма свежег и меса за сушење, али и око 20 килограма костију за димљење, буткица, коленица... За толиког товљеника треба издвојити 28.000 динара плус трошкови клања, који обично износе око 5.000 динара. За тај новац у продајним објектима може да се купи драстично мање меса.
- Кум и ја за потребе наших породица два пута годишње купујемо свињу од око 100 килограма. Данас смо завршили посек и оно што ми радимо је да све што добијемо од меса ми то осушимо. Ту услугу такође платимо код домаћина и то нас кошта око 100 динара по килограму. Сада смо добили око 30 килограма сланине, 17 килограма пршуте и исто толико костију за сушење. Доста повољније је куповати на овај начин - рекао нам је Марко Николић из Чачка.
Од сиротињске хране до деликатеса
ЈЕДАН од узгајивача свиња, који пружа услугу клања и сушења у својој сушари, и то искључиво на буковим дрвима, Миладин Плазинић из Драгачева казао нам је да се овај посао исплати.
- Има оних који желе све да суше, али и муштерија које захтевају и свеже месо, маст, чварке, кавурму... Тада се, обично, узима већа свиња. Посебна прича су чварци који су у радњама достигли цену и до 2.500 динара по килограму. То је нечувено. Некада је то била сиротињска храна, а данас деликатес - каже Миладин.
У чачанским радњама најјефтинија свињска пршута кошта око 1.500 динара, а цена јој иде и до 2.500, сланина је од 1.000 до 1.800 динара, сува ребра око 500 динара.
- За 33.000 динара, колико смо ми платили свињу од 100 килограма, у продавницама се може пазарити готово само сланина, коју смо ми добили и ништа друго - додаје Николић.
Раније је било познато да је сезона свињокоља у новембру, евентуално у децембру, али сада је потражња током целе зиме, па чак и у пролеће. Људи су схватили да је овај начин да се снабдеју са месом и прерађевинама доста повољнији, а и све је укусније када се одгаја стока у сеоским домаћинствима.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)