ОСТАВИО ГРАД, НА ДЕДОВИНИ ПРАВИ РАКИЈУ: Небојша Милисављевић дошао у село Дулене код Крагујевца да обнови запарложено породично имање
УМЕСТО удобног живота у главном граду, економиста Небојша Милисављевић изабрао је нетакнуту природу и село Дулене које се налази на обронцима Гледићких планина, двадесетак километара удаљено од Крагујевца.

Фото В. Н.
Ту је одлучио да обнови дедино запарложено имање и започне производњу квалитетне шумадијске ракије.
ВЕЋ је узорао око два и по хектара земље, где ће на јесен засадити ранку и пожегачу, аутохтоне врсте шљиве од које се, како каже, прави најбоља ракија.

БУДУЋНОСТ Прве количине ракије од шљиве произвео је из дединог воћњака, Фото В. Н.
- Обновио сам дедину стару кућу, почео изградњу још једног објекта, где је планиран својеврсни музеј посвећен шумадијској ракији. То ће бити место за дружење са пријатељима, пословним партнерима, али ће кључно место имати шљивовица која ће ту бити изложена. Посао је тек у повоју, шљива пуну родност достиже за око пет година. Уверен сам да ћу за то време направити и савремену дестилерију и све што је потребно - каже Милисављевић.
НАГРАДЕ за шљивовицу
ИАКО, засад, шљивовицу из старог дединог воћњака производи само за пријатеље, ракија из Дулена већ је побрала више од десет награда на разним такмичењима. Милисављевић каже да су му најдраже медаље које је освојио на Смотри најбољих српских шљивовица претпрошле и прошле године, такмичењу које организује Воћарски институт из Чачка.
ПРИЧА да је његов деда некада имао добру шљивовицу. Небојша је као дечак често боравио код бабе и деде у селу Дулене и ту је стекао прва знања о производњи ракије. Онда се отиснуо у свет, извесно време радио је и у иностранству.
- Случајно сам у Београду упознао професора Нинослава Никичевића са Пољопривредног факултета у Земуну. Разговори са њим, чини ми се, били су преломни, враћали су ме некако у рану младост и Дулене - каже Небојша.
Пре неколико година, из хобија је кренуо да производи мање количине ракије од шљиве из дединог старог воћњака. Упознао је и озбиљне произвођаче овог пића. Стручна знања је, каже, стекао од професора Никичевића, а праксу од Станимира Минића Цанета, из Горње Трепче код Чачка, врсног произвођача воћних ракија.
Препоручујемо

ЕКСПЛОЗИЈА У ФАБРИЦИ ЗА ПРЕРАДУ ВОЋА: Има повређених, транспортовани у КЦ Крагујевац
28. 07. 2020. у 19:57

У НОВИ АСФАЛТ 54,5 МИЛИОНА: Завршена реконструкција дела државног пута кроз Крагујевац
28. 07. 2020. у 12:43

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (1)