BEOGRAD MIRISAO NA SIR: Jedinstveni festival hrane privukao juče veliku pažnju sugrađana (FOTO)
CENTRALNI hol na prvom spratu "Beo šoping centra" juče je mirisao na sir! Više od 30 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Francuske na 14. "Balkan čiz festivalu" predstavilo je posetiocima brižljivo pripremljene mlečne proizvode, ali i mnogobrojne druge delikatese, pića i začine.
Štandovi su bili puni originalnih namirnica uz koje su se tiskali Beograđani kako bi probali i pazarili neki od ponuđenih sireva.
Na ovogodišnjem festivalu bilo je dosta različitih izlagača, pa su posetiocima mogli da "proberu" svoje parče sira. U ponudi je bilo raličitih kačkavalja i proizvoda od kozjeg mleka, kao i manastirski sir. Najviše pažnje ipak je privukao mlečni delikates iz Francuske, ali za razliku od ostalih štandova prodavci nisu dozvolili degustaciju.
Međutim, to nije omelo Beograđane da u redu stoje kako bi pazarili francuski sir.
- Uvozimo sireve sa francuskih Alpa - kaže nam prodavac sa ovog štanda.
- Jedan sir od 40 kilograma napravljen je od 500 litara mleka. Naši sirevi su posebno jer stoka pase travu na Alpima, na stazama za skijanje koje su prazne tokom leta, a reč je o životinjama u kojima nema ni grama hemije niti koncentrata u ishrani. Posetiocima nudimo nekoliko vrsta sireva - od ovčijeg i sirovog mleka, plavi sir, kao i bri koji nam najviše traže mušterije.
Red se stvorio i na susedoj tezgi Mlekarske škole "Dr Obren Pejić" iz Pirota gde su Beograđani bili u prilici da uživo vide kako se pravi "najmlađi" kačkavalj, odnosno, đubek.
- Naše sireve takođe prave nastavnici i učenici iz Pirota u okviru praktične nastave u našoj školi gde se deca obučavaju u proizvodnji različitih sireva - kaže nam Aca M. dok meša sir u pletenoj korpi potopljenoj u vrućem kotlu.
- Ovako napravljen kačkavalj je najbolji da kada se stavi na picu i zapeče, ali ljudi mogu i da ga jedu ovako bez neke posebne pripreme.
"Balkan čiz festival" biće otvoren i danas u periodu od 10.00 do 22.00 sata, a ulaz je besplatan.
MOHITO MEDOVAČA
OSIM sireva izlagači su mušterijama predstavljali i "fatalne" začine, voćne namaze za sireve i mesa, kao i vina i rakije.
- Posetiocima isključivo nudimo čistu rakiju od meda, koja je nastala fermenatcijom meda i jedina koja nema metil-alkohol u sebi. Imamo i likere malina, višnja, orahovača, kao i mohito medovača, za koju su najviše zainteresovani. To je čista rakija od meda na koju se doda med i nana mohito da bude kao koktel - kaže Nevena Jovićević iz Velike Plane.
ZAHAROVA BRUTALNO ODGOVORILA ANALENI BERBOK: Šta je sa američkim vojnim bazama u Nemačkoj?
ZVANIČNA predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova odgovorila je na izjavu nemačke šefice diplomatije Analene Berbok o ruskim bazama u Siriji, podsetivši je na američke vojne baze u Nemačkoj.
03. 01. 2025. u 19:49
BIĆE PUNO SNEGA, ČAK I U BEOGRADU: Meteorolog dao prognozu za praznike, pa otkrio kakvo će biti leto i sve iznenadio
GOST jutarnjeg programa "Novosti" bio je meteorolog Ivan Ristić koji je govorio o tome kakvo nas vreme očekuje posle praznika, ali i tokom leta i cele godine.
03. 01. 2025. u 20:35
KAKO DANAS IZGLEDA TITOV SIN: U penziju otišao kao hrvatski diplomata, živi van očiju javnosti, a ćerka je njegovo najveće bogatstvo (FOTO)
ALEKSANDAR Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, nakon završetka svoje uspešne diplomatske karijere proveo je poslednjih deset godina uglavnom daleko od očiju javnosti.
02. 01. 2025. u 17:07
Komentari (1)