Kompanija NIS nastavlja sa podrškom gradu Zrenjaninu

Kompanija NIS nastavlja sa podrškom gradu Zrenjaninu

KOMPANIJA NIS nastavila je sa pružanjem podrške zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji, u okviru koje je nabavljena savremena medicinska oprema za potrebe Opšte bolnice „Đorđe Joanović“, kao i Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu, vredna više od 10,5 miliona dinara.

13. 07. 2023. u 15:24

NOVE PRILIKE ZA ODRŽIVA ULAGANJA U SRBIJI: Predstavljena mapa za investiranje koje doprinosi razvoju privrede, društva i čuva životnu sredinu

NOVE PRILIKE ZA ODRŽIVA ULAGANJA U SRBIJI: Predstavljena mapa za investiranje koje doprinosi razvoju privrede, društva i čuva životnu sredinu

U ORGANIZACIJI Vlade Republike Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Palati Srbija danas je održan forum „Promocija održivih investicija“. Na ovom događaju javnosti je prvi put predstavljena „Mapa investicionih prilika u skladu sa UN Ciljevima održivog razvoja (COR)“. Forum je organizovan sa ciljem da se kompanije podstaknu da posluju na način koji, osim što im donosi profit, istovremeno doprinosi ekonomskom rastu zemlje, zaštiti životne sredine i društvenom blagostanju.

30. 06. 2023. u 15:02

Misli zeleno

Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?

Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.


4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:

✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača

✔ Probajte lokalnu hranu

✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima

✔ Ne bacajte hranu

Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja

Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.

Info tabla

01

Šta označava CARPOOLING?

02

Ko su ekološki migranti?

03

Šta je održivi lanac snabdevanja?

04

Šta predstavlja regenerativna poljoprivreda?

05

Šta podrazumeva naked/nude pakovanje?

06

Digitalna trezvenost?