![KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane](/data/images/2024-06-17/497500_da6259a0-e0db-4483-9b10-3495a938d85a_kf.jpg?time=1718699791)
KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane
ODRŽIVA gastronomija, koja se ponekad naziva i kulinarska umetnost, predstavlja vezu između kulture i hrane. Takođe, ona se može odnositi i na stil kuvanja u određenom regionu.
18. 06. 2024. u 10:11UN cilj 2, 7
![GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji](/data/images/2022-01-10/180610_15102012strujavetrenjace_kf.jpg?time=1718374342)
GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji
GLOBALNI dan vetra, obeležava se svake godine 15. juna širom sveta kako bi se podigla svest o značaju energije vetra kao ključnog obnovljivog izvora energije. Ovo je prilika da se istaknu napredak i prednosti vetroenergije i vetroparkova, kao i da se ukaže na potencijal za dalji razvoj.
15. 06. 2024. u 10:00UN cilj 7
![NOVI PROPISI: Jeftiniji obračun za prozjumere NOVI PROPISI: Jeftiniji obračun za prozjumere](/data/images/2023-05-30/357045_solarni-paneli_kf.jpg?time=1718118066)
NOVI PROPISI: Jeftiniji obračun za prozjumere
VLADA Srbije usvojila je danas novu Uredbu o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, a najvažnija novina uredbe je smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe.
06. 06. 2024. u 23:10UN cilj 7
![MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji](/data/images/2024-05-21/485717_vrbas-rizici-sve-usestalije-sushne-godine-foto-zoltan-varga_kf.jpg?time=1718118123)
MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti "žednih" godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji
ALARMANTNI podaci o učestalosti sušnih godina i riziku od degradacije zemljišta u našoj zemlji bili su povod za okrugli sto "Ka Srbiji otpornoj na suše", koji je održan u Ekološkom centru "Radulovački" u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Centra za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice.
27. 05. 2024. u 06:45UN cilj 12, 13
![PLANETA PROTIV PLASTIKE: Vreme je za akciju PLANETA PROTIV PLASTIKE: Vreme je za akciju](/data/images/2024-04-22/475175_lkg_kf.jpg?time=1713778666)
PLANETA PROTIV PLASTIKE: Vreme je za akciju
DAN planete Zemlje se u svetu proslavlja 22. aprila. Ovaj dan nas podseća na to da je Zemlja naš jedini dom i da je naša odgovornost da ga čuvamo za buduće generacije.
22. 04. 2024. u 11:37UN cilj 13
![BUDUĆNOST JE SADA: Očuvanje prirode za naredne generacije BUDUĆNOST JE SADA: Očuvanje prirode za naredne generacije](/data/images/2024-04-10/471312_foto-predrag-kostin-vuk-divlja-srbija_kf.jpg?time=1712828855)
BUDUĆNOST JE SADA: Očuvanje prirode za naredne generacije
U SRBIJI se 11. aprila obeležava Dan zaštite prirode. Ovo je prilika da se ukaže ne samo na značaj očuvane prirode za opstanak živog sveta i kvalitet životne sredine i življenja ljudi, već i značaj upravljanja zaštićenim područjima.
11. 04. 2024. u 10:01UN cilj 15
![Misli zeleno](/files/img/odrziva-gastronomija.png?a=1234567)
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.