AUTO SOFIJE LORE I PRISLIJA: Izložba oldtajemra u okviru manifestacije "Gročanske svečanosti"

B.B.

01. 08. 2024. u 11:46

DEFILE i izložba starih automobila organizovana je tradicionalno u okviru kulturne manifestacije "Gročanske svečanosti", pod pokroviteljstvom opštine Grocka i Oldtajmer kluba Beograd. Ove godine obeležen je i jubilej - dve decenije od prvog skupa, a u Rančićevoj kuće organizovana je retrospektiva fotografija sa prethodnih defilea.

АУТО СОФИЈЕ ЛОРЕ И ПРИСЛИЈА: Изложба олдтајемра у оквиру манифестације Грочанске свечаности

Foto: Opština Grocka

U ovogodišnjoj izložbi učestvovalo je više od 60 vozila, a ljubitelji oldatjmera iz cele zemlje, okupili su se u Kaluđerici.U prelepom ambijentu stare kaldrmisane čaršije, stari četvortočkaši su bili izloženi do kasnih večernjih časova.

Kuriozitet ovogodišnje izložbe je svakako i najstariji izloženi automobil Hypmobil kabriolet iz 1923. koji je po prvi put predstavljen i izložen na nekom događaju u Srbiji. Od avangardnijih vozila tu je bio i Citroen Traksion iz 1931, kao i Renault Caravelle, model koji je vozila i čuvena Sofija Loren. Treba izdvojiti i Studebaker iz 1928, Pontiac cabrio iz iste godine i Buick iz 1930, vozila koja su "glumila" u poznatim ostvarenjima domaće kinematografije. Izloženi primerak Buickcabrio iz 1960 godine je model koji je vozio i čuveni Elvis Prisli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!