IZVOĐAČ DO KRAJA JESENI?: Čeka se novi preduzimač za Bulevar Patrijarha Pavla

B. Borisavljević

23. 09. 2024. u 11:39

DO kraja jeseni trebalo bi da bude izaberan izvođač i počnu radovi na rekonstrukciji Bulevara patrijarha Pavla, najavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić odgovarajući na pitanja odbornika na sednici Skupštine grada koja je održana u ponedeljak. On je naveo da je zbog skoka cena materijala firma koja je dobila posao, odbila je da radi po ugovorenoj ceni. Raspisani su tri tendera, ali bezuspešno. Poslednji, koji je bio u julu, nije okončan, jer je podnet zahtev za zaštitu prava.

ИЗВОЂАЧ ДО КРАЈА ЈЕСЕНИ?: Чека се нови предузимач за Булевар Патријарха Павла

Foto: Grad Beograd

Prema rečima Šapića, tender za rekonstrukciju ove saobraćajnice je bio gotov kada je on izabran za gradonačelnika, ali da su od početka rata u Ukrajini skočile cene materijala i čelika, pa izvođač više nije hteo da radi po ugovorenoj ceni.

- Ponuđeno im je zakonskih 10 odsto uvećanja cene, tu je izgubljeno par meseci, ali su oni to odbili - rekao je Šapić. - Nismo uspeli da se dogovorimo. Potom je raspisan novi tender sa istim iznosom na koji se niko nije javio, i na kraju treći tender sa uvećanim sredstvima za rekonstrukciju. Očekujemo da se do kraja jeseni dobije izvođač i počnu radovi.

CRNA TAČKA

KAKO su "Novosti" izveštavale, na delu Bulevara patrijarha Pavla, kod broja 7, događale su se teške saobraćajne nezgode, pa čak i sa smrtnim ishodom. Početkom marta 2023. nastradao je mladić N. S. (23), kada je na njega dok je menjao gumu na vozilu naletela J. R.(36). Takođe, sredinom istog meseca automobil "pežo" završio je na krovu ispred zgrade kod broj a7, a muškarac (40) zadobio je telesne povrede.

U poslednjoj javnoj nabavci koju je rapisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao nova cena za radove određen je iznos od 2,4 milijarde dinara, što je oko 20,5 miliona evra. To je za 300 miliona dinara više od cene na prethodnom tenderu, kada je ona bila 2,1 milijardu dinara. Na taj tender pristigle su ponude čija cena je prevazilazila procenjeni iznos javne nabavke.

Radovi na rakovičkom bulevaru bezbroj puta prekidani, Foto D. Milovanović

Tekst potpisa

Rekonstrukcija ove važne saobraćajnice, od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, počela je pre više od pet godina. Prvo su majstori tokom 2018. godine započeli izmeštanje Topčiderke, koje je trajalo više od godinu dana. Potom su u septembru 2019. krenuli radovi na delu od Košutnjaka do Pere Velimirovića dužine oko 1,8 kilometara, koji su odlagani nebrojeno puta. Rokovi su probijani zbog raznih razloga, put je nekako pušten za saobraćaj. Nadležni su kao prvobitni kraj uređenja drugog dela ove saobraćajnice najavili za proleće 2021. godine, ali je tada rok pomeren za početak septembra. Kada je sve započeto, tadašnja gradska vlast najavila je da će Beograđani imati gotov i sređen bulevar za 540 dana, koliko je bio ugovoren rok. U planu je da saobraćajnica ima dve trake po smeru za motorna vozila, tramvajske šine na sredini i pešačke staze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)