U ZBIRCI I DEO TLA SA MESECA: Prirodnjački muzej domaćin izložbe Titove kolekcije minerala

B.B.

23. 09. 2024. u 12:12

U GALERIJI Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu večeras u 18 časova biće otvorena izložba „Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon-zbirke Josipa Broza Tita". Autori postavke su Dušica Stojanović, kustoskinja Muzeja Jugoslavije i dr Aleksandar Luković, kustos Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

У ЗБИРЦИ И ДЕО ТЛА СА МЕСЕЦА: Природњачки музеј домаћин изложбе Титове колекције минерала

foto: Privatna arhiva

Multidisciplinarnost ove izložbe ogleda se u preplitanju društveno-političkog koncepta s naučnim konceptom jedne epohe iz vremena posleratne Jugoslavije. S jedne strane, akcenat će biti stavljen na minerale kao prirodno bogatstvo, a s druge, na društveno-politički kontekst koji je obeležio nastanak ove kolekcije.

 Ova jedinstvena zbirka sadrži 850 minerala, a pored izuzetne mineraloške vrednosti, eksponati imaju i značajnu kulturno-istorijsku važnost. Među njima se ističu pokloni državnika, poput uzorka mesečevog tla - poklon misije „Apola", predmeti dobijeni povodom zasedanja KPJ, kao i kolekcije minerala dobijene tokom poseta rudnicima širom socijalističke Jugoslavije.

SVEČANO

POVODOM otvaranja izložbe publici će se obratiti direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić, direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević, član Upravnog odbora Prirodnjačkog muzeja prof. dr Ljupko Rundić i predstavnik Ministarstva kulture.

 Ova zbirka minerala ujedno je i materijalno svedočanstvo o primeni Zakona o petogodišnjem planu u čijoj su realizaciji glavnu kariku činili radnici, posebno oni najproduktivniji - udarnici. Kolekcija minerala produbljuje priču o statusu koji su rudari imali u socijalističkoj Jugoslaviji.

 Minerali iz poklon-zbirke pružaju jedinstveni uvid u geološko bogatstvo i rudarsku istoriju bivše Jugoslavije. Mnogi od prikazanih rudnika danas više nisu aktivni, što joj daje dodatnu istorijsku vrednost. Pored naučne i istorijske vrednosti, ova kolekcija ima i značajan obrazovni potencijal, pružajući posetiocima priliku da upoznaju bogatu geološku baštinu regiona sa akcentom na važnost rudarstva u ekonomskom razvoju bivše Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

INOVACIJE NA BUŠOTINAMA NAFTE I GASA: Ključ za održivost, efikasnost i ekološke izazove