KAZNE I DO MILION DINARA: Požari svakodnevnica, a brojne zgrade iako zakon nalaže, nemaju protivpožarnu opremu

B. Borisavljević

09. 10. 2024. u 13:30

POŽARI u stanovima postali su učestali u prestonici. Poslednji se dogodio pre dva dana u Vlajkovićevoj, kad je zadimio televizor, a u subotu je izgoreo stan u Bloku 61 na Novom Beogradu. Osim što građani moraju biti odgovorniji i voditi računa ne samo o sebi, već i o komšijama, zakon nalaže da sve višespratnice moraju imati protivpožarne aparate(PP).

КАЗНЕ И ДО МИЛИОН ДИНАРА: Пожари свакодневница, а бројне зграде иако закон налаже, немају противпожарну опрему

Foto: Printskrin/Jutjub

 Kazne za nepoštovanje propisa iznose od 300.000 do milion dinara. Uprkos tome, prema nezvaničnim procenama, beogradskim zgradama nedostaje više od 10.000 protivpožarnih aparata. Poznavaoci tvrde da je više od polovine hidranata neispravno, jer nemaju creva, mlaznice ili točkiće na ventilu.

Kontrole poštovanja zakona nema, osim kad se dogodi požar. U takvim situacija sledi istraga, koja treba da utvrdi zašto je došlo do izbijanja vatre. Na teren tada izlaze ekipe veštaka, koje proveravaju da li su aparati, ako ih uošte ima, bili atestirani, da li su bili u funkciji i da li je mogla da se spreči havarija koja je nastala. Ukoliko se ustanovi da je bilo propusta, zgrada će, odnosno stanari, platiti veliku odštetu.

INSPEKTORI IZLAZE NA TEREN

INSPEKCIJA kontroliše objekte u izgradnji i daje saglasnost na projektnu dokumentaciju u delu o zaštiti od požara. Kad je reč o već izgrađenim zgradama, visine 22 metra i više, inspektori odlaze na teren po prijavi građana. Redovne kontrole obavljaju u objektima visokog rizika od požara, privrednim objektima, zdravstvenim, objektima socijalne zaštite i drugo.

Inspektori Uprave za vanredne situacije za grad Beograd u stambene zgrade odlaze samo po prijavi stanara.

U zavisnosti od broja stanova i kvadrature, svaka stambena zgrada treba da ima bar po jedan protivpožarni aparat na svakom spratu. Cena jednog je od 7.000 do 8.000 dinara. Njihovu ispravnost kontrolišu firme ovlašćene za ugradnju. Na svakom postoji uputstvo za upotrebu, koje stanari najčešće i ne pročitaju, a kad izbije požar, često i zbog panike ne znaju kako da ih upotrebe.

Da li će stambena zgrada imati hidrantsku instalaciju za gašenje požara i sistem za dojavu, zavisi od procene požarnog rizika koji se određuje tokom projektovanja. Svaka stambena zajednica, pored Plana evakuacije i Uputstva za postupanje u slučaju požara, mora da ima i Pravila zaštite od požara.

Zakon o zaštiti od požara obavezuju vlasnike stanova i skupštine stanara da održavaju instalacije i aparate za gašenje požara, a protivpožarne puteve i stepeništa prohodnim. Ali, za većinu zgrada ovi propisi kao da ne važe. Takođe, oni su dužni da nabave protivpožarne aparate, creva i mlaznica za zgrade koje imaju hidrantsku mrežu, dok je obaveza "Stambenog" održavanje hidrantske instalacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAG DONEO NOVU ODLUKU O ŠEŠELJU: Nezvani gost dolazi u Srbiju?