БЕОГРАД МИРИСАО НА СИР: Јединствени фестивал хране привукао јуче велику пажњу суграђана (ФОТО)
ЦЕНТРАЛНИ хол на првом спрату "Бео шопинг центра" јуче је мирисао на сир! Више од 30 излагача из Србије, Босне и Херцеговине и Француске на 14. "Балкан чиз фестивалу" представило је посетиоцима брижљиво припремљене млечне производе, али и многобројне друге деликатесе, пића и зачине.

Фото Д. Миловановић
Штандови су били пуни оригиналних намирница уз које су се тискали Београђани како би пробали и пазарили неки од понуђених сирева.
На овогодишњем фестивалу било је доста различитих излагача, па су посетиоцима могли да "проберу" своје парче сира. У понуди је било раличитих качкаваља и производа од козјег млека, као и манастирски сир. Највише пажње ипак је привукао млечни деликатес из Француске, али за разлику од осталих штандова продавци нису дозволили дегустацију.
Међутим, то није омело Београђане да у реду стоје како би пазарили француски сир.
- Увозимо сиреве са француских Алпа - каже нам продавац са овог штанда.
- Један сир од 40 килограма направљен је од 500 литара млека. Наши сиреви су посебно јер стока пасе траву на Алпима, на стазама за скијање које су празне током лета, а реч је о животињама у којима нема ни грама хемије нити концентрата у исхрани. Посетиоцима нудимо неколико врста сирева - од овчијег и сировог млека, плави сир, као и бри који нам највише траже муштерије.
Ред се створио и на суседој тезги Млекарске школе "Др Обрен Пејић" из Пирота где су Београђани били у прилици да уживо виде како се прави "најмлађи" качкаваљ, односно, ђубек.
- Наше сиреве такође праве наставници и ученици из Пирота у оквиру практичне наставе у нашој школи где се деца обучавају у производњи различитих сирева - каже нам Аца М. док меша сир у плетеној корпи потопљеној у врућем котлу.
- Овако направљен качкаваљ је најбољи да када се стави на пицу и запече, али људи могу и да га једу овако без неке посебне припреме.
"Балкан чиз фестивал" биће отворен и данас у периоду од 10.00 до 22.00 сата, а улаз је бесплатан.
МОХИТО МЕДОВАЧА
ОСИМ сирева излагачи су муштеријама представљали и "фаталне" зачине, воћне намазе за сиреве и меса, као и вина и ракије.
- Посетиоцима искључиво нудимо чисту ракију од меда, која је настала ферменатцијом меда и једина која нема метил-алкохол у себи. Имамо и ликере малина, вишња, ораховача, као и мохито медовача, за коју су највише заинтересовани. То је чиста ракија од меда на коју се дода мед и нана мохито да буде као коктел - каже Невена Јовићевић из Велике Плане.

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (1)