МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

02. 09. 2021. у 13:00

СТАРИЈЕ особе које редовно једу намирнице богате флавонолима, најзаступљенијим флавоноидима у храни, за 48 одсто су у мањем ризику да оболе од Алцхајмерове болести. До таквог закључка су дошли истраживачи у Чикагу.

МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

FOTO: Depositphotos

Ови антиоксиданси, који чувају меморију, присутни су у низу врста воћа и поврћа, а посебно у кељу, спанаћу, броколију и јабукама. Нови подаци објављени у научном часопису "Неурологија" добијени су праћењем 921 особе у раздобљу од шест година.

На почетку тог раздобља они су били просечне старости изнад 80 година. Ранији експерименти спроведени на животињама су већ показали како флавоноли позитивно утичу на мозак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ: Дато упутство и за Србију,Аустрија ЗАТВОРИЛА 20-ак граничних прелаза да спречи ширење слинавке и шапа

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ: Дато упутство и за Србију,Аустрија ЗАТВОРИЛА 20-ак граничних прелаза да спречи ширење слинавке и шапа

МИНИСТАРСТВО пољопривреде Србије апеловало је недавно на све сточаре, ветеринаре и друге актере у сектору сточарства да предузму све неопходне мере како би спречили потенцијални унос болести слинавке и шапа у Србију и буду максимално одговорни.

08. 04. 2025. у 14:48 >> 18:42

Коментари (0)

РУСИЈА ЗАТЕЧЕНА:  Дејан Станковић решио да напусти Спартак из Москве, а шампионска трка у јеку?!