МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?
СТАРИЈЕ особе које редовно једу намирнице богате флавонолима, најзаступљенијим флавоноидима у храни, за 48 одсто су у мањем ризику да оболе од Алцхајмерове болести. До таквог закључка су дошли истраживачи у Чикагу.

FOTO: Depositphotos
Ови антиоксиданси, који чувају меморију, присутни су у низу врста воћа и поврћа, а посебно у кељу, спанаћу, броколију и јабукама. Нови подаци објављени у научном часопису "Неурологија" добијени су праћењем 921 особе у раздобљу од шест година.
На почетку тог раздобља они су били просечне старости изнад 80 година. Ранији експерименти спроведени на животињама су већ показали како флавоноли позитивно утичу на мозак.
Препоручујемо

НОВЕ МЕТОДЕ ЗА ЕФИКАСНИЈЕ ЛЕЧЕЊЕ: Овом техником ломе наслаге у крвним судовима
31. 08. 2021. у 16:00

МАСКА ШТИТИ САМО 10 ОДСТО! Највећу ефикасност показала је заштита типа Н95
31. 08. 2021. у 11:00

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Ови витамини у исхрани смањују ризик за астеросклерозу
30. 08. 2021. у 16:00

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ИЗ АВИОНА: Стигла ми је фантастична вест од Ђорђе Мелони (ВИДЕО)
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић огласио се из авиона и рекао да му је стигла фантастична вест из Рима.
04. 04. 2025. у 12:49

ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ У СЛОВАЧКОЈ: Дато упутство и за Србију,Аустрија ЗАТВОРИЛА 20-ак граничних прелаза да спречи ширење слинавке и шапа
МИНИСТАРСТВО пољопривреде Србије апеловало је недавно на све сточаре, ветеринаре и друге актере у сектору сточарства да предузму све неопходне мере како би спречили потенцијални унос болести слинавке и шапа у Србију и буду максимално одговорни.
08. 04. 2025. у 14:48 >> 18:42

ПРЕГЛАСНИ ДОК ВОДЕ ЉУБАВ Комшије Миме Караџића хтеле да сазову савет: "Виђамо Миму, старог вука, како да не"
ГЛУМАЦ Мима Караџић ужива већ неко време са четири деценије млађом Наташом Станић.
08. 04. 2025. у 12:13
Коментари (0)