МЛЕКО СМАЊУЈЕ РИЗИК: Како спречити ризик од кардиоваскуларних болести

В. Н.

16. 10. 2021. у 11:00

ЉУДИ који више уносе млечне масти имају мањи ризик од кардиоваскуларних болести од оних са ниским уносом, према новом истраживању.

МЛЕКО СМАЊУЈЕ РИЗИК: Како спречити ризик од кардиоваскуларних болести

Фото: Depositphotos

Међународни тим научника проучавао је потрошњу 4.150 шездесетогодишњака у Шведској, земљи с једним од највећих светских нивоа производње и потрошње млечних производа, мерењем нивоа одређене масне киселине у крви која се углавном налази у млечној храни.

Стручњаци су их затим пратили у просеку 16 година како би проматрали колико је њих имало срчане, мождане и друге озбиљне последице у циркулацији, а колико је њих умрло.

Након статистичког прилагођавања за друге познате факторе ризика од кардиоваскуларних болести, укључујући доба, приход, начин живота, прехрамбене навике и друге болести, истраживачи су открили да су они с високим нивоом масних киселина - што указује на висок унос млечних масти - имали најмањи ризик кардиоваскуларних болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

ДР НОВОСТИ у клиници где се негује стручност, поверење и хумани приступ пацијентима