МЛЕКО СМАЊУЈЕ РИЗИК: Како спречити ризик од кардиоваскуларних болести
ЉУДИ који више уносе млечне масти имају мањи ризик од кардиоваскуларних болести од оних са ниским уносом, према новом истраживању.

Фото: Depositphotos
Међународни тим научника проучавао је потрошњу 4.150 шездесетогодишњака у Шведској, земљи с једним од највећих светских нивоа производње и потрошње млечних производа, мерењем нивоа одређене масне киселине у крви која се углавном налази у млечној храни.
Стручњаци су их затим пратили у просеку 16 година како би проматрали колико је њих имало срчане, мождане и друге озбиљне последице у циркулацији, а колико је њих умрло.
Након статистичког прилагођавања за друге познате факторе ризика од кардиоваскуларних болести, укључујући доба, приход, начин живота, прехрамбене навике и друге болести, истраживачи су открили да су они с високим нивоом масних киселина - што указује на висок унос млечних масти - имали најмањи ризик кардиоваскуларних болести.
Препоручујемо

НОВА ДИЈАГНОСТИКА РАКА ДОЈКЕ: Научници развили систем вештачке интелигенције
09. 10. 2021. у 12:00

ВЕЖБАЈУЋИ ПОБЕДИТЕ ЗИМОГРОЖЉИВОСТ: Редовна рекреација јача капацитет плућа
08. 10. 2021. у 17:00

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)