МЛЕКО СМАЊУЈЕ РИЗИК: Како спречити ризик од кардиоваскуларних болести

В. Н.

16. 10. 2021. у 11:00

ЉУДИ који више уносе млечне масти имају мањи ризик од кардиоваскуларних болести од оних са ниским уносом, према новом истраживању.

МЛЕКО СМАЊУЈЕ РИЗИК: Како спречити ризик од кардиоваскуларних болести

Фото: Depositphotos

Међународни тим научника проучавао је потрошњу 4.150 шездесетогодишњака у Шведској, земљи с једним од највећих светских нивоа производње и потрошње млечних производа, мерењем нивоа одређене масне киселине у крви која се углавном налази у млечној храни.

Стручњаци су их затим пратили у просеку 16 година како би проматрали колико је њих имало срчане, мождане и друге озбиљне последице у циркулацији, а колико је њих умрло.

Након статистичког прилагођавања за друге познате факторе ризика од кардиоваскуларних болести, укључујући доба, приход, начин живота, прехрамбене навике и друге болести, истраживачи су открили да су они с високим нивоом масних киселина - што указује на висок унос млечних масти - имали најмањи ризик кардиоваскуларних болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

Коментари (0)

СРБИ ПРЕБИЛИ ЕНГЛЕСКЕ ХУЛИГАНЕ У БЕОГРАДУ? Ноћни обрачун у центру српске престонице