РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Флавоноиди доносе мањи ризик од можданог удара

14. 11. 2021. у 16:10

У ЧАСОПИСУ Nutrition објављено је истраживање које је показало да су особе чија исхрана обилује флавоноидима имале за 31 одсто мањи ризик од можданог удара. Иначе, за флавоноиде се неретко користи и назив витамин П.

РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА: Флавоноиди доносе мањи ризик од можданог удара

FOTO: Depositphotos

Ово име сковано је тридесетих година прошлог века како би се описао скуп једињења који дају пигмент биљкама и за које се веровале да имају важна здравствена својства. Скоро век касније, ова једињења су позната као флавоноиди.

Они су директно повезани са побољшаном циркулацијом, нижим крвним притиском и смањеним нивоима холестерола. Данас је познато између 4.000 и 6.000 различитих врста и знамо да су одговорни за многе укусе и мирисе воћа и поврћа, као и да их штите од многих бактерија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

Коментари (0)

Војин Ђорђевић: ВОДАВОДА је одабрала нас