ЗАБОРАВИТЕ НА МЛЕКО, ЈАЈА, КИКИРИКИ, ПИРИНАЧ: Исхраном победите екцеме на кожи (ЈЕЛОВНИК)

Татјана Марковић

19. 12. 2022. у 10:50

ПОЈАВА црвенкастих промена на кожи, које сврбе најчешће упућује на екцем.

ЗАБОРАВИТЕ НА МЛЕКО, ЈАЈА, КИКИРИКИ, ПИРИНАЧ: Исхраном победите екцеме на кожи (ЈЕЛОВНИК)

Фото: Shutterstock

Као главни разлог за његову појаву дерматолози наводе исушивање коже, односно њену неодговарајућу негу. Кључна терапија за ово стање је употреба уљаних купки и крема које хидрирају кожу. Међутим, за око 30 одсто особа које пате од екцема уз адекватну негу неопходна је и промена навика у исхрани.

Када јеловник прилагодите стању и потребама коже, већ за шест недеља можете да видите резултате, кажу дерматолози.

Храна коју кожа са екцемом "не воли" су млеко и други млечни производи, јаја, соја, пшеница, кикирики, ораси, превише рибе, пиринча, меса, сусамово семе или уље, као и сви рафинисани индустријски производи попут слаткиша, грицкалица, сосова, прелива...

Неке од ових намирница изазивају појачан свраб, доводе до трљања и чешања, и погоршања већ постојећих екцемских промена. Зато је важно да ослушкујете свој организам и пратите после које намирнице се испољава непријатна реакција на кожи.

Требало би да се има на уму да промена у начину исхране у борби против екцема није довољна ако изостане одговарајући третман коже кремама. Јер, екцем је често мултифакторијално обољење и не постоји један универзалан третман за његово санирање.

Фото: Free Images Pixabay

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице потопљене врелом водом са крушкама и грожђем
Ужина: банана и јабука
Ручак: телећа џигерица и салата од цвекле
Вечера: кувана пилетина са спанаћем

Уторак

Доручак: пасирана банана и јабука
Ужина: сушене кајсије
Ручак: сочиво са поврћем по избору
Вечера: кромпир-салата са црним луком

Фото: Free Images Pixabay

 

Среда

Доручак: каша од овсених пахуљица са сувим воћем
Ужина:   шејк од банане и малине
Ручак: кромпир-пире са сосом од шампињона
Вечера: броколи и карфиол кувани на пари са маслиновим уљем

Фото: Free Images Pixabay

 

Четвртак

Доручак: интегрални хлеб са младим сиром и сок од парадајза

Ужина: суво грожђе
Ручак: кукуруз шећерац са поврћем
Вечера: салата од шаргарепе, цвекле и купуса

Фото: Free Images Pixabay

Петак

Доручак: киноа са јабуком и циметом
Уужина: малине
Ручак: чорба од бундеве и барени кромпир
Вечера: омлет од печурака са црним луком и ориганом

Фото: Free Images Pixabay

Субота

Доручак: пасирана шаргарепа, цвекла и јабука
Ужина: банана
Ручак: крем чорба од карфиола и броколија
Вечера: салата од лососа и авокада

Фото Shutterstock

 

Недеља

Доручак: овсена каша са бобичастим воћем
Ужина: јабука исецкана на кришке са циметом
Ручак: парадајз чорба и рижото са печуркама
Вечера: интегралне палачинке са бананом и медом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама

ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.

27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)

ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.

22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво

НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.

25. 07. 2025. у 08:55

Коментари (0)

„УЖИВАЈ, РЕЦИКЛИРАЈ И ОДГОВОРНО КОНЗУМИРАЈ“ порука Апатинске пиваре са 31. Дринске регате