БИРАЈТЕ НАМИРНИЦЕ СА МАЊЕ ХИСТАМИНА: Уз добар избор хране могуће је избећи алергијске реакције (ЈЕЛОВНИК)
СВАКА алергијска реакција подразумева да тело појачано лучи хистамин - хемикалију коју ослобађају ћелије имуног система као одговор на присуство алергена.
Ова хемикалија се природно ствара у организму, а истовремено је присутна у одређеним намирницама. То практично значи да њиховим уносом можемо да подигнемо ниво хистамина у организму и тиме учинимо алергију још тежом.
Висок ниво хистамина у огранизму, осим алергије, може да настане и услед пренамножавања бактерија у цревима, синдрома пропустљивих црева, гастроинтестиналног крварења, инфламаторне болести црева, и употребе ферментисаног алкохола попут вина, шампањца и пива.
Немачки истраживачи са идентификовали прехрамбене производе који имају висок садржај хистамина. Рибе које имају висок садржај ове хемикалије су скуша, харинга, сардине и туна.
Ферментисано, устајало и обрађено месо и сиреви су богати такође богати хистамином. Ово укључује саламе, кобасице, шунку, хот-догове, деликатес и сушено месо. Сиреви који испуњавају ове критеријуме су плави сир, пармезан, гауда, цамемберт, чедар, ементал, швајцарски, брие и груиере.
Кисели купус, кисели краставци, маслине и друго поврће које је кисело или конзервисано има висок садржај хистамина. Свеже поврће које је природно богато хистамином укључује: парадајз, патлиџан, бундева, авокадо, гљиве и спанаћ. Такође треба избегавати производе од парадајза, попут кечапа, или соса и конзервисаног парадајза.
Друга храна која може изазвати реакцију на хистамин укључује храну са вештачким бојама и конзервансима, чоколаду, комерцијалне слаткише, ферментисане сојине производе, ароматизовано млеко, газиране напитке, чајеве, ферментисане или киселе млечне производе, пилетину, ферментисане хлебове, производе од квасца, димљену рибу и др. Сушено воће има висок садржај хистамина, али се може толерисати ако се опере пре конзумирања.
Да бисте олакшали симптоме сезонских алергија, требало би редовно да конзумирате храну која има природно антихистаминско и противупално дејство. То су лук, кефир, поморанџе, паприке, броколи, мед...
Ево како би могао да изгледа недељни антиалергијски јеловник:
Понедељак
доручак: палента са кефиром
ужина: поморанџа
ручак: гриловани лосос и салата од бареног броколија
вечера: паприке пуњене младим сиром, зелена салата и хлеб
Уторак
доручак: овсене пахуљице са кефиром и орашастим плодовима
ужина: кришка хлеба са путером и медом
ручак: свињске шницле, хлеб и салата од свежих паприка или зелена салата
вечера: динстана јунетине, кромпир печен у љусци, зелена салата
Среда
доручак: мед и хлеб, шоља топлог мелака
ужина: лимунада са медом и шака бадема
ручак: пасуљ са ребрима, зелена салата
вечера: тестенина са пропрженом сланиницом, луком и павлаком за кување
Четвртак
доручак: омлет од два јаја, шоља кефира и хлеб
ужина: поморанџа
ручак: џигерица динстана са луком и јабукама, хлеб и зелена салата
вечера: тањир бораније, кришка хлеба
Петак
доручак: два барена јаја, хлеб, шоља кефира и свежа црвена паприка
ужина: кришка хлеба са путером и медом
ручак: филе од ослића и салата од бареног броколија и црног лука
вечера: палента са шољом кефира
БОНУС ВИДЕО - ДР Новости: Када треба почети са анти-аге рутином
ДИГНУТИ НАТО АВИОНИ ПОСЛЕ НАПАДА НА УКРАЈИНУ: Хитно се огласио Зеленски, имао поруку за Путина (ФОТО/ВИДЕО)
РУСИЈА је покренула масовни ваздушни напад на Украјину на божићно јутро по грегоријанском календару.
25. 12. 2024. у 11:16
ПРВИ СНИМЦИ УКРАЈИНСКОГ НАПАДА НА РИЛСК: Најмање шест мртвих и десетине повређених, горе аутомобили (ВИДЕО)
ШЕСТ особа, међу којима и једно дете, убијено је у Рилску, у области Курск, као резултат ракетног удара украјинских оружаних снага, саопштио је вршилац дужности гувернера Курске области Александар Хинштајн.
20. 12. 2024. у 17:07
ПЛАНЕТИ ПРЕТИ СЦЕНАРИО ИЗ 1815. После догађаја на планини која је променила свет уследиле трагедије: "Питање није да ли ће, него КАДА!"
„ЕФЕКТИ би могли бити још гори него што смо видели 1815."
25. 12. 2024. у 15:54
Коментари (0)